Mapa nájemného se rozrostla o další obce

Ministerstvo pro místní rozvoj zpřesňuje mapu tzv. místně obvyklého nájemného, které má pomoci řešit situaci po deregulaci činží. Celkový počet obcí, pro které je zveřejněno nájemné podle posudku znalce, vzrostl na 471. Představuje to naplnění databáze této kategorie ze tří čtvrtin.

Mapa nájemného zachycuje údaje ve třech různých kategoriích: nájemné volné smluvně sjednané, nájemné smluvně deregulované a nájemné v obecních bytech. Pomocnou kategorií pro lokality, kde údaje zatím nejsou, tvoří znalecké posudky. Data do mapy pro ministerstvo postupně doplňuje Institut regionálních informací z Brna.

Mapa nemá sloužit jako podklad pro rozhodování soudů ve sporech o určování výše činží, je určená pro majitele bytů i nájemníky pro lepší orientaci v cenách nájemného po deregulaci. Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.