Medaile připomíná Přemyslův počin

Pamětní medaile oslavuje 750. výročí založení královského města Klatovy.

Po kalendáři pod názvem Klatovy našich prababiček autorky Jany Skarlantové spatřil v těchto dnech světlo světa další dárek k 750. výročí založení královského města Klatovy. Původní návrh Ivana Rubáše z Klatov zpracoval zdejší výtvarník a populární malíř Pošumaví Josef Protiva. A ve spolupráci s občanským sdružením Přátelé české historie nechala zmíněná dvojice vyrazit pamětní medaili.

„Medaile o průměru čtyřicet milimetrů je vyrobena z ušlechtilé mosazi,“ popisuje Ivan Rubáš. Umělecká stránka medaile je vydařená. Líc zdobí silueta klatovských věží v čele s Černou. Dokola je vyražen nápis Královské město Klatovy 1260 a 2010. Na rubu je český lev spolu s nápisem Přátelé české historie.

Symbolických 750 kusů

S koupí pamětní medaile by sběratelé, ale i ti, kteří chtějí nezvyklým dárkem potěšit své blízké, neměli otálet. Ražba byla limitována na symbolických 750 kusů. Podobná pamětní medaile se datuje do roku 1960. Od založení královského města tehdy uplynulo sedm set let. Na líci nechybělo historické centrum města zasazené mezi stromy. O pětadvacet let později, konkrétně v roce 1985, nechalo město vyrazit další pamětní medaili, tenkokrát k 725. výročí založení města panovníkem Přemyslem Otakarem II.