Mercedes-AMG odhaluje střední SUV s osmiválcem! Přivítejte GLC 63

Mercedes-AMG GLC 63

Mercedes-AMG GLC 63 Zdroj: Autorevue.cz

Mercedes-AMG GLC 63
Mercedes-AMG GLC 63
Mercedes-AMG GLC 63
Mercedes-AMG GLC 63
Mercedes-AMG GLC 63
51
Fotogalerie

Mercedes-AMG představuje vrcholnou verzi svých SUV střední třídy.

Dosud roli nejsilnější motorizace modelů GLC a GLC Coupé hrála šestiválcová verze 43. Nyní jsme po vzoru řady C, ze které tato dvojice modelů vychází, svědky představení plnotučné varianty 63. Nenechte se však zmást číslovkou, pod kapotou je nejmodernější osmiválec od AMG o objemu čtyř litrů.

Začněme tedy pohonnou jednotkou, která opravdu láká. Agregát, který známe i ze supersportu GT, je přeplňovaný dvěma turbodmychadly. V případě modelů GLC dává výkon 350 kW a točivý moment 650 Nm. Pokud zvolíte verzi S, dostanete 375 kW a 700 Nm. Zrychlení z nuly na sto kilometrů v hodině zabere čtyři, respektive 3,8 sekundy a maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

Všechny varianty jsou spojeny s devítistupňovou automatickou převodovkou AMG Speedshift a pohonem všech kol s elektromechanickou mezinápravovou spojkou.

Po vzoru větších modelů AMG je na zadní nápravě ve standardu mechanický samosvor, zatímco "eskovému" modelu ve výjezdech ze zatáček pomáhá elektronicky řízený diferenciál. Nastavení vozu a svým zákazníků Němci zřejmě věří. Řidiči u výkonného a vysokého SUV dovolí úplně vypnout stabilizaci.

Design exteriéru opravdu zaujme. Maska chladiče se inspirovala u supersportu GT R. Nezbytný je nápadný bodykit a kované disky o velikosti až 21 palců. Zezadu na svůj výkon obě verze GLC upozorní tradičními hranatými koncovkami výfuku. Uvnitř najdeme speciální dekory, obšívání a hlavně sportovně tvarovaná sedadla.

Ve fotogalerii najdete také Edition 1 s matně černými a jasně žlutými doplňky uvnitř i zvenčí. Vozy bude možné objednat v červenci, přičemž první dodávky Mercedes odhaduje na září.