Městští běžci přinášejí peníze. Loni přes 300 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: praguemarathon.com

Popularita městských běhů v Česku roste. To vedlo i k vytvoření běžeckého seriálu RunCzech.com, do nějž v letošním roce patří již šest závodů včetně nejznámějšího pražského maratonu. Letos se poprvé bude konat půlmaraton i v Českých Budějovicích. Cílem organizátorů závodů je, aby se v seriálu postupně objevilo osm běžeckých podniků.

Z rostoucí popularity městských běhů může těžit i česká ekonomika. Podle studie společnosti Economic Impact byl ekonomický přínos městských běhů v loňském roce celkem 367 milionů korun. To se ovšem konalo jen pět závodů. „Běžecké akce mají nejen sociální a zdravotní, ale také ekonomické dopady,“ píše se ve studii.

Pěti loňských běhů se přímo účastnilo téměř 82 tisíc lidí, tedy běžců a jejich doprovodu. Z toho přibližně čtvrtinu tvořili cizinci, kteří v Česku utratili přes 138 milionů korun. Podle studie se na této částce nejvíce podíleli Rusové. Všichni účastníci městských běhů celkem díky závodům utratili 215,5 milionu korun.

Podle studie všech pět loňských běžeckých akcí přineslo zvýšení obratu české ekonomiky o 332,8 milionu korun a dalších 34 milionů korun do rozpočtu na odvedené DPH. Díky akcím se vytvořilo i 249 pracovních míst na plný úvazek.

Z celkové částky se na obratu nejvíce podílela Praha se 308 miliony korun. V hlavním městě se konaly celkem tři běhy – maraton, půlmaraton a grand prix (běh na deset či pět kilometrů). Olomoucký půlmaraton se na celkové částce podílel 20 miliony, premiérový půlmaraton v Ústí nad Labem přispěl deseti miliony. Studie dále uvádí, že městské běhy nezažívají boom jen v Česku, zájem o běh prý roste celosvětově. Ročně se na světě prodá téměř 300 milionů párů běžecké obuvi a také počet účastníků všech městských běhů roste meziročně o deset procent.