Metro v Pekingu: v davu se ztrácejí boty, náhrada je zdarma

Peking, metro

Peking, metro Zdroj: profimedia.cz

Peking, metro
Peking, metro
Peking, metro
Peking, metro
Peking, metro
6
Fotogalerie
Novou službu cestujícím zavedlo pekingské metro. Podle listu China Daily rozdává zdarma boty pasažérům, kteří v dopravních špičkách v přeplněných vagonech přišli o obuv. Nabízené boty jsou sice jen gumové, velikost je univerzální a výběr modelů není velký, ale denně službu využije nejméně 200 lidí.

Pekingské metro je ve špičkách chronicky přeplněné a lidé tam prý o boty přicházejí poměrně často. Stává se to hlavně v létě, kdy cestující dávají přednost lehké obuvi, která na nohou pořádně nedrží. Vyzutá bota je ztracená, protože v přecpaném metru není možné se sehnout.

Šéf pekingského metra Sun Li-cche tvrdí, že každá stanice metra je povinna mít v pohotovosti rezervu nejméně pěti párů vyvedených ve žluté a modré barvě. Pokud by boty došly, doplní se okamžitě ze zásob stanice, která je nejblíže.

V pekingském metru už delší dobu funguje půjčovna deštníků a bicyklů, které je možné si vypůjčit po předložení osobního dokladu a zaplacení zálohy. V případě bot nic takového zapotřebí není. Vedení metra spoléhá na soudnost cestujících a zatím se mu prý všechny boty vrátily.

Pekingské metro má 15 tras a je dlouhé přes 320 kilometrů. Je považováno za jedno z nejlevnějších na světě, lístek stojí bez ohledu na délku cesty dva jüany (asi šest korun).