Mezinárodní den kuchařů nabídne mistrovství ve filetování lososů

Gourmet

Gourmet

Pražské Staroměstské náměstí zítra potěší milovníky dobrého jídla. Chystá se totiž pátý ročník Mezinárodního dne kuchařů. Akce je zaměřená především na prezentaci české gastronomie prostřednictvím restaurací, které se do tohoto projektu přihlásily. Výtěžek z akce, která se koná pod záštitou manželky prezidenta Livie Klausové, je určen dětským domovům.

„Hlavní myšlenkou akce je, aby přítomní kuchaři představili restaurace, ve kterých vaří, a podpořili tak českou gastronomii. Návštěvníci se mohou těšit třeba na střapačky, bramboráky, guláš nebo kachnu se zelím a knedlíky. Jídla budou nabízena za příznivé ceny, které budou dosahovat maximálně 80 korun za porci,“ představil akci prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. „Loňská účast byla asi 16 tisíc lidí, a doufáme, že podobnou účast můžeme i přes nepřízeň počasí očekávat i letos,“ řekl Kubec.

Mezi hlavní lákadla patří druhý ročník Mistrovství ČR ve filetování lososů. Soutěže se zúčastní 26 kuchařů z ČR a jejich úkolem bude připravit kvalitní filety z pětikilových norských lososů. K dispozici budou mít filetovací nůž a pinzetu na kosti. Výsledky bude hodnotit odborná porota, která poté vyhlásí vítěze. Hlavní cenou soutěže bude zájezd do Norska včetně návštěvy lososí farmy a filetovací nůž.

„Hodnotí se vzhled filetu, čas výroby jednoho filetu, který by měl v ideálním případě dosahovat maximálně čtyř minut, a zejména výtěžnost, to znamená množství čistého kusu masa, které zbyde. Ideální hodnotou je výtěžnost asi 59 procent,“ řekl předseda poroty Petr Stádník. Zbytky z lososů budou sloužit jako potrava pro lední medvědy v pražské zoo.

Výsledné filety lososů budou druhu Trim E, to znamená, že budou bez kostí a kůže a zbavené přebytečného tuku. „Doufáme, že uvidíme i nějaké nové metody filetování,“ řekl Tormond Viken Johannssen, norský člen poroty.

Po celý se bude na Staroměstském náměstí konat i soutěž pro cukráře, kteří mají možnost přinést domácí cukrovinky a dorty, které se budou vystavovat a hodnotit. Návštěvníci uvidí i finále Food Cupu, kde budou restaurace prezentovat typicky česká jídla. Vyhlášen bude i nejlepší stánek a nejlepší jídlo Mezinárodního dne kuchařů.