„Hlavní myšlenkou akce je, aby přítomní kuchaři představili restaurace, ve kterých vaří, a podpořili tak českou gastronomii. Návštěvníci se mohou těšit třeba na střapačky, bramboráky, guláš nebo kachnu se zelím a knedlíky. Jídla budou nabízena za příznivé ceny, které budou dosahovat maximálně 80 korun za porci,“ představil akci prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. „Loňská účast byla asi 16 tisíc lidí, a doufáme, že podobnou účast můžeme i přes nepřízeň počasí očekávat i letos,“ řekl Kubec.
Mezi hlavní lákadla patří druhý ročník Mistrovství ČR ve filetování lososů. Soutěže se zúčastní 26 kuchařů z ČR a jejich úkolem bude připravit kvalitní filety z pětikilových norských lososů. K dispozici budou mít filetovací nůž a pinzetu na kosti. Výsledky bude hodnotit odborná porota, která poté vyhlásí vítěze. Hlavní cenou soutěže bude zájezd do Norska včetně návštěvy lososí farmy a filetovací nůž.
„Hodnotí se vzhled filetu, čas výroby jednoho filetu, který by měl v ideálním případě dosahovat maximálně čtyř minut, a zejména výtěžnost, to znamená množství čistého kusu masa, které zbyde. Ideální hodnotou je výtěžnost asi 59 procent,“ řekl předseda poroty Petr Stádník. Zbytky z lososů budou sloužit jako potrava pro lední medvědy v pražské zoo.
Výsledné filety lososů budou druhu Trim E, to znamená, že budou bez kostí a kůže a zbavené přebytečného tuku. „Doufáme, že uvidíme i nějaké nové metody filetování,“ řekl Tormond Viken Johannssen, norský člen poroty.
Po celý se bude na Staroměstském náměstí konat i soutěž pro cukráře, kteří mají možnost přinést domácí cukrovinky a dorty, které se budou vystavovat a hodnotit. Návštěvníci uvidí i finále Food Cupu, kde budou restaurace prezentovat typicky česká jídla. Vyhlášen bude i nejlepší stánek a nejlepší jídlo Mezinárodního dne kuchařů.