Microsoft a Google urovnali patentové spory

Microsoft

Microsoft Zdroj: ctk/AP

Největší světový výrobce softwaru Microsoft se dohodl s internetovým gigantem Google na urovnání všech dosavadních patentových sporů. Uvedly to v noci na dnešek firmy, neposkytly však žádné podrobnosti o podmínkách dohody.

Podniky doposud vedly celkem 18 sporů ve Spojených státech a Německu. Spory se týkaly například technologií používaných v mobilních telefonech či v herních konzolích Xbox. Dohoda urovnává rovněž všechny spory zahrnující firmu Motorola Mobility. Google loni tuto firmu prodal čínskému výrobci počítačů Lenovo, její patenty si však ponechal.

„V rámci dohody firmy ukončí všechny započaté vzájemné soudní spory kolem porušování patentů,“ uvedly podniky Microsoft a Google ve společném prohlášení. „Navíc se firmy Google a Microsoft dohodly na spolupráci v některých patentových záležitostech a v budoucnosti počítají se spoluprací také v dalších oblastech ve prospěch spotřebitelů,“ dodaly.

Dohoda nicméně podle agentury Reuters nevylučuje vznik nový patentových sporů mezi podniky Microsoft a Google, které si v řadě oblastí nadále konkurují.