Microsoft chce koupit švédského tvůrce oblíbeného Minecraftu

Minecraft (ilustrační foto)

Minecraft (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan via Flickr

Americká softwarová společnost Microsoft jedná o převzetí švédského podniku Mojang, který stojí za oblíbenou videohrou Minecraft. Hodnota dohody by měla přesáhnout dvě miliardy dolarů (43 miliard korun) a mohla by být podepsána ještě tento týden, tvrdí The Wall Street Journal (WSJ).

Převzetí by podpořilo videoherní aktivity Microsoftu v době, kdy na trhu sílí konkurence herních konzolí. Bylo by také první větší akvizicí nového generálního ředitele, kterým je od února Satya Nadella.

Mluvčí Microsoftu ani generální ředitel Mojangu Carl Manneh se WSJ ke zprávě nechtěli vyjádřit.

Šéf Mojangu si zakládal na své nezávislosti

Prodej by byl podle WSJ pro společnost Mojang překvapivým obratem. Pětatřicetiletý zakladatel Markus Persson se doposud vyhýbal vnějším investicím a ve videoherní komunitě je uctíván za to, že veřejně vystupuje proti velkým firmám, včetně Microsoftu (viz tweet).

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak ochránil proti nočním příšerám. Mojang od uvedení na trh v roce 2009 prodal více než 50 milionů kopií této hry. Loni firma vykázala zisk více než 100 milionů dolarů ze hry a zboží, které je s ní spojeno. Hra je již k dispozici pro Xboxy, ale i pro PlayStation, počítače a chytré telefony.

Mojang - malá, ale výkonná firma
Mojang na rozdíl od větších herních společností - jako je Zynga či Electronic Arts, které zaměstnávají tisíce lidí a spravují desítky titulů - zůstal záměrně malou firmou a má pouze 40 zaměstnanců.
Zisk firmy loni dosáhl 816 milionů švédských korun (2,5 miliardy korun) při tržbách 2,1 miliardy švédských korun (6,2 miliardy korun). Zynga, která má téměř 3000 zaměstnanců, loni vykázala ztrátu 37 milionů dolarů (793,3 milionu korun) a její tržby činily 873 milionů dolarů (18,7 miliardy korun).