Microsoft chce posílit. Nabízí Windows pro telefony a tablety zdarma

Lenovo ThinkPad Helix s Windows

Lenovo ThinkPad Helix s Windows Zdroj: Daniel Karchnak

Operační systém Windows by měl být na chytrých telefonech a malých tabletech zdarma. Microsoft tak chce na rychle rostoucích trzích posílit svou pozici. Technologický obr se snaží rozšířit malou základnu uživatelů mobilní verze Windows v naději, že přiláká více zákazníků k dalším službám Microsoftu, jako Skype a Office.

Microsoft bude zdarma poskytovat svůj operační systém Windows výrobcům chytrých telefonů a malých tabletů. Chce tak posílit svoji pozici na těchto rychle rostoucích trzích. Microsoft se snaží rozšířit

Doposud museli výrobci telefonů a tabletů platit poplatky za používání verzí Windows ve svých přístrojích. Stejně postupuje Microsoft s výrobci počítačů. Tyto náklady pak výrobci promítají do prodejní ceny přístrojů.

Tento model však před několika lety napadla firma Google, která nabídla svůj operační systém pro telefony a tablety Android zdarma. Toho se chytli výrobci těchto přístrojů a nyní má Android na trhu s chytrými telefony podíl více než 75 procent. Naopak telefony s Windows mají sice dobré recenze, na trhu chytrých telefonů však mají podle údajů výzkumné společnosti Gartner podíl pouze tři procenta. Tablety pak dokonce jen dvě procenta.

Krok Microsoftu: odporuje filozofii Gatese, odpovídá realitě

Nabídka Windows zdarma je vlastně v rozporu s původní filozofií Bila Gatese, podle které by se za software mělo platit. Tato filozofie vedla k obrovskému finančnímu úspěchu Microsoftu za uplynulé čtyři desetiletí. Podle analytiků je změna této filozofie realistickou reakcí na obrovský úspěch bezplatného Androidu.

„Microsoft se potýká s problémy na poli mobilních telefonů a tabletů a potřebuje změnit svoji strategii, aby se ručička posunula k růstu, a to je dobrý a logický první krok,“ řekl agentuře Reuters analytik FBR Capital Markets Daniel Ives.

Rozhodnutí Microsoftu přichází týden poté, co nový generální ředitel Satya Nadella představil novou verzi aplikací Word, PowerPoint a Excel pro přístroje iPad od Applu.