Microsoft koupil výrobce hry Minecraft. Za 53 miliard korun

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Americký softwarový gigant Microsoft uskutečnil další miliardový obchod. Za 2,5 miliardy dolarů (takřka 53,4 miliardy korun) převezme švédský podnik Mojang, který stojí za oblíbenou videohrou Minecraft. Informovala o tom agentura AP. O uskutečnění obchodu se spekulovalo a odhadovalo se, že obchod přesáhne dvě miliardy dolarů, což se nakonec také potvrdilo

„Ano, dohoda je nyní realitou. Microsoft si kupuje Mojang,“ uvedla švédská společnost. Firma rovněž vzkázala svým fanouškům, že Minecraft i komunitu kolem něj považují všichni účastníci kontraktu za mimořádně důležité.

Minecraft je hra, kde si hráč musí nasbírat materiál na stavbu obydlí a výrobu nástrojů, aby se tak chránil proti nočním příšerám. Mojang od uvedení na trh v roce 2009 prodal více než 50 milionů kopií této hry. Loni firma vykázala zisk více než 100 milionů dolarů ze hry a zboží, které je s ní spojeno. Hra je už k dispozici pro konzole Xbox i PlayStation, dále pro počítače a chytré telefony.

Minecraft (ilustrační foto)Minecraft (ilustrační foto) | CC BY-SA 2.0: Alan via Flickrobrázek z populární hry Minecraft

Mojang na rozdíl od větších herních společností - jako je Zynga či Electronic Arts, které zaměstnávají tisíce lidí a spravují desítky titulů - zůstal záměrně malou firmou a má pouze 40 zaměstnanců. Zisk firmy loni dosáhl 816 milionů švédských korun (2,5 miliardy korun) při tržbách 2,1 miliardy švédských korun (6,2 miliardy korun). Zynga, která má oproti tomu téměř 3000 zaměstnanců, loni vykázala ztrátu 37 milionů USD (793,3 milionu korun) a její tržby činily 873 milionů USD (18,7 miliardy korun).