Microsoft pravděpodobně představí nový operační systém Windows 9

Americká softwarová společnost Microsoft v úterý pravděpodobně představí předběžnou verzi svého nového operačního systému Windows. Program, který firma označuje jako projekt Threshold (práh) a většina ostatních jako Windows 9, by také měl být předělem v pojmenování klíčového produktu Microsoftu. Podle expertů by měla společnost uvést nový systém na trh během první poloviny příštího roku, tedy necelé tři roky poté, co začala v říjnu 2012 prodávat nynější systém Windows 8.

Microsoft v polovině září pozval novináře do San Franciska na akci, kde hodlá informovat, „co chystá nového pro Windows“. Podle všeobecného mínění expertů předvede pracovní verzi nebo hlavní prvky nového systému. Ten přitom podle analytiků dostane buď úplně nové jméno, nebo z jeho názvu firma nadobro odstraní číslo a nadále bude označovat všechny další, postupně aktualizované verze svého systému už jen jako Windows.

Změna názvu má být symbolem změny směru a stylu za nového šéfa firmy Satyi Nadelly. Na rozdíl od dosavadního důrazu na Windows a osobní počítače se chce firma otevřít a zaměřit se na prodej služeb pro všechna elektronická zařízení. Změnou chce Microsoft podle agentury Reuters také uzavřít epizodu nespokojenosti, kterou vyvolal systém Windows 8.

Ten byl ambiciózním, ale nepříliš šťastným pokusem o přepracování Windows s ohledem na potřeby uživatelů tabletů, což ale odradilo a zmátlo tradiční jádro zákazníků, kteří používají myš a klávesnici. Symbolem nespokojenosti mezi zákazníky se stala vlna požadavků za navrácení tlačítka „start“ do základní nabídky. Toto tlačítko by se nyní mělo v pozměněné podobě vrátit.

"Osmička" nepřesvědčila

Systém Windows 8, který firma před rokem aktualizovala na Windows 8.1, se zatím příliš nerozšířil. Po celém světě jej podle údajů společnosti Net Applications využívá jen asi 12,5 procenta osobních počítačů, zatímco předchozí Windows 7 jsou nainstalovány na více než polovině počítačů. Nemalý podíl uživatelů stále používá verzi Windows XP, které firma v dubnu ukončila technickou podporu.

Relativně pomalý prodej Windows 8 odráží podle pozorovatelů současný pokles poptávky po osobních počítačích. Ten je důsledkem přechodu uživatelů k chytrým mobilním telefonům a počítačovým tabletům, na nichž se Windows navzdory velké snaze firmy zatím příliš neuchytily.