Microsoft představil novou konzoli Xbox One

Prezentace nového Xboxu

Prezentace nového Xboxu

Americký softwarový gigant Microsoft představil novou generaci své herní konzole Xbox. Zařízení s názvem Xbox One umožňuje interakci s televizí, reaguje na hlasové příkazy a zahrnuje bezplatnou telefonní službu Skype.

Předchozí verze Xbox 360 vstoupila na trh před osmi lety a v současnosti ji používá zhruba 76 milionů lidí. Konkurence na herním trhu se však v poslední době výrazně přiostřila. Výrobcům konzolí komplikuje život zejména rostoucí popularita her na chytrých telefonech a počítačových tabletech.

Celosvětové tržby na globálním trhu s videohrami dosahují 65 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) ročně. Konzole se na nich podle společnosti Microsoft podílejí zhruba 42 procenty.

Kolik vydělává konzole XboxGraf: Kolik Microsoft stál a kolik vydělal XboxGraf: Kolik Microsoft stál a kolik vydělal Xbox | Connect.cz

V únoru představila novou generaci své herní konzole PlayStation japonská společnost Sony. PlayStation 4 vstoupí na trh koncem letošního roku. Bude podporovat takzvané streamování her, které umožní hrát hru přímo z internetového serveru bez nutnosti její instalace.

Japonský konkurent Nintendo uvedl na trh svou novou herní konzoli Wii U loni v listopadu. Její prodej do konce března dosáhl 3,45 milionu kusů. Výrazně tak zaostal za podnikovou prognózou, která počítala s prodejem 5,5 milionu kusů.