Microsoft převezme mobilní divizi Nokie. Evropa s tím prý nemá problém

Obchod Nokie v Indii

Obchod Nokie v Indii Zdroj: CC BY 2.0: Esme Vos

Evropská komise schválí americkému Microsoftu plán převzetí mobilní divize finské společnosti Nokia bez podmínek. Agentuře Reuters to dnes sdělily dva informované zdroje. Microsoft se v září s Nokií dohodl na koupi její hlavní součásti za 5,4 miliardy dolarů (109 miliard korun).

Komise, která v Evropské unii posuzuje firemní fúze a akvizice, si pro své rozhodnutí ohledně prodeje mobilní divize Nokie vyhradila čas až do 4. prosince. Mluvčí odboru komise pro hospodářskou soutěž Antoine Colombani zprávu proto zatím odmítl komentovat a nevyslovily se k tomu ani obě firmy.

Akcionáři finské firmy schválili prodej mobilní divize v úterý. Dokončení transakce, v níž Microsoft získá i licenci na používání řady patentů Nokie, se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Vývoj ceny akcií společnosti Microsoft za poslední rokGraf 22. 11. 2013.Graf 22. 11. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Microsoft, NokiaMicrosoft, Nokia

Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem Nokie. V posledních letech nicméně finský podnik výrazně ztrácel pozice na klíčovém poli chytrých telefonů a ani spojenectví s Microsoftem nepřineslo kýžený obrat. Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na klíčovém trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době však firma zaostává za konkurenty jako Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.