Microsoft prý sníží ceny Windows výrobcům levných počítačů. Na 15 dolarů

Víme co chtějí zákazníci i firmy, věří Microsoft.

Víme co chtějí zákazníci i firmy, věří Microsoft. Zdroj: Jan Sedlak

Americký softwarový gigant Microsoft se chystá snížit cenu operačního systému Windows 8.1 výrobcům levných počítačů a tabletů až o 70 procent, aby mohl lépe konkurovat levnějším produktům jako je Chromebooks od Googlu. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Výrobci počítačů budou nově platit 15 dolarů (zhruba 300 Kč) za licenci systému Windows 8.1, pokud bude instalována v přístrojích, jejichž maloobchodní cena bude nižší než 250 dolarů (necelých 5000 Kč). Standardní poplatek je nyní 50 dolarů. Na slevu bude mít nárok každý produkt, který splní cenový limit, bez omezení typu nebo velikosti přístroje.

Prodej operačního systému Windows 8, včetně nejnovější verze Windows 8.1, je od vstupu na trh před 15 měsíci slabý. Podle šéfa marketingu Microsoftu Tamiho Rellera se zatím prodalo přes 200 milionů licencí, což je méně než u předchozího systému Windows 7.

Prodej odráží stabilní dvouletý pokles prodeje osobních počítačů na úkor prudkého růstu prodeje chytrých telefonů a tabletů. Očekává se, že prodej tabletů překoná v příštím roce prodej osobních počítačů.

Windows 8 byl navržen jako flexibilní nový systém, který má fungovat stejně v osobních počítačích i tabletech s dotykovou obrazovkou. Mluvčí společnosti nebyl k zastižení, aby se ke zprávě vyjádřil, napsala agentura Reuters.