Milénium pokračuje s novým autorem i mírně obměněnými hrdiny

Lisbeth. Hrdinku Larssonova Milénia na plátně poprvé ztělesnila herečka Noomi Rapaceová

Lisbeth. Hrdinku Larssonova Milénia na plátně poprvé ztělesnila herečka Noomi Rapaceová Zdroj: bontonfilm

Trilogie Milénium před jedenácti lety zesnulého Stiega Larssona získala po celém světě obrovskou čtenářskou oblibu. Novinka Davida Lagercrantze Dívka v pavoučí síti se na tento úspěch snaží navázat. Naneštěstí ale nevalně.

Larssonův následovník zvolený vydavatelem nastudoval předešlé knihy a uvařil slabý příběh s výrazně silnějším příklonem ke korektnosti a feminismu. Hlavní protagonista, nejlepší švédský investigativní novinář Mikael Blomkvist, je jen svým stínem, naopak z druhé dominantní postavy Lisbeth Salanderové se stala superhrdinka. Děj je jednoduchý. Padouši z řad ruské mafie chtějí ukrást počítačovou technologii, která by změnila život na zemi. O totéž usilují i další padouši, tentokrát z americké výzvědné služby. Proti nim stojí osamocená Lisbeth a geniální autistický chlapec, jemuž ruský zabiják zastřelí otce, rovněž génia, který předmětnou technologii vynalezl. Dalších zhruba dvě stě stran se neděje prakticky nic.

Dívka v pavoučí sítiDívka v pavoučí síti

Jediným výraznějším momentem knihy je vyprávění Lisbethina starého poručníka, který brilantně osvětlí jak vztah Lisbeth s její sestrou, tak zásadní důležitost komiksových příběhů na její dospívání a tvorbu nezaměnitelné osobnosti.

Milovníkům brakové literatury však kniha určitě zpříjemní pochmurné podzimní večery, pokud se ale povznesou nad všechna genderová klišé, moralizování a zbytečné vysvětlování. Autor nechává dějovou linii prakticky otevřenou, a tak slovy klasika pokleslého žánru: Lisbeth Salanderová plavnými kroky šelmy může směle vyrazit vstříc novým dobrodružstvím.

David Lagercrantz: Dívka v pavoučí síti
Nakladatelství: Host, 2015
Překlad: Azita Haidarová
Hodnocení: 40 %