Milník překročen. Počet aktivních webů na světě se přehoupl přes miliardu

Místo, kde vznikl WWW. Plaketa je umístěna mezi dvěma kancelářemi v areálu CERN v budově 1, kde došlo k jeho prvnímu spuštění

Místo, kde vznikl WWW. Plaketa je umístěna mezi dvěma kancelářemi v areálu CERN v budově 1, kde došlo k jeho prvnímu spuštění Zdroj: Marek Schwarzmann, E15

Počet aktivních webů na světě poprvé v historii překročil jednu miliardu. Vyplývá to z dat online počítadla Internet Live Stats, na která se odvolal také „otec“ moderních internetových stránek v podobě protokolu World Wide Web Tim Berners-Lee. Každý třetí uživatel internetu tak statisticky vlastní jednu webovou adresu.

Boom napříč internetem navíc utěšeně dál pokračuje s tím, jak přibývají nové a nové domény. „Internet už není jen o .com a .net,“ uvedl v minulosti na toto téma Berners-Lee, když byly zavedeny domény .london a .berlin. Protokol www „oslavil“ letos v dubnu pětadvacetileté výročí existence.

Berners-Lee navrhl protokol www v době, kdy pracoval v laboratořích CERN, aby si mohl se svými kolegy efektivně sdílet data. Nápad se však velice rychle uchytil i mimo vědeckou sféru.

Počítadlo Internet Live Statsukazuje nejen množství aktivních webů, ale například také počet denně odeslaných mailů, spuštěných videí na YouTube či napsaných tweetů na Twitteru nebo uskutečněných hovorů přes Skype.