Milovala bojové filmy a vítězila

Teď je na mateřské dovolené a s aktivním sportem už skončila. Před pár lety ale Kateřina Kajzarová z Ostravy vládla světovému kung-fu.

V našich končinách trochu netradiční sport si vybrala Kateřina Kajzarová. Sáhla po asijském bojovém odvětví kung-fu. Zřejmě věděla proč. V letech 2000 až 2004 vládla celé scéně a stala se čtyřnásobnou mistryní světa v sestavách. „S kung-fu jsem začala na základní škole. Je to všestranný sport, ve kterém jsem se učila i základy gymnastiky. Předvádějí se různé sestavy, občas i s nějakou zbraní,“ vysvětlila dnes devětadvacetiletá Kajzarová.

Kung-fu je někdy jako herectví

Svoje první závody absolvovala v osmnácti letech a hned na začátku se jí podařilo zaujmout. „Tehdy na závodech nebyla velká konkurence, a tak kategorii žen sloučili dohromady s muži. Já jsem pak mezi všemi skončila na třetím místě,“ zavzpomínala na první závod Kajzarová.
Od té doby ale konkurence šla nahoru a i ostravská závodnice se zlepšovala. Přiznává, že za jejím úspěchem byly dokonce i asijské filmy, kde se od začátku až do konce bojuje nohama a rukama. „Filmy, kde se dělalo karate, jsem prostě milovala. Legenda o opilém mistru s Jackiem Chanem je můj nejoblíbenější. Inspiroval mě. Podle tohoto námětu jsem si vytvořila i svou sestavu, se kterou jsem vyhrála třikrát po sobě mistrovství světa. Nazvala jsem ji Opilá žena a musela jsem při ní prokázat i trochu herectví, hrát, že jsem jako opilá,“ popisovala Kajzarová.

Návrat? Jedině kvůli olympiádě

S aktivním kung-fu už ale skončila, právě je na mateřské dovolené. Naposledy závodila na mistrovství světa 2004 v Irsku, pak kariéru přerušila.
Čtyřnásobná mistryně světa, i když je doma, na kung-fu úplně nezapomněla. „V našem oddíle připravuji děti. Už teď tam máme talenty, které by to mohly jednou dotáhnout tak daleko jako já,“ myslí si Kajzarová. Vrátí se ještě na kolbiště? Zatím o tom neuvažuje. „Moc to nevypadá. Snad jen kdyby se náš sport dostal na olympijské hry. To bych se asi vrátila. Vždyť olympiáda je snem každého sportovce,“ pravila úspěšná bojovnice Kajzarová.