Ministr Kuba chce přesunout desítky miliard Kč na stavby

Z programů EU financujících například vzdělávání by se mohlo 20 až 30 miliard korun přesunout do projektů na výstavbu infrastruktury. Na Fóru českého stavebnictví to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. V příštích 14 dnech se podle něj mají v Česku objevit úředníci Evropské komise (EK), s nimiž mají ministři přesun peněz projednat.

Kuba chce pro Česko pro přesun peněz mezi operačními programy získat podobnou výjimku jako Řecko. „Schválení tohoto přesunu ale bude velice obtížné, protože nejsme Řecko,“ reagoval ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Podle generálního ředitele stavební společnosti Eurovia CS Martina Borovky by tento krok byl „velmi rozumný“.

Plán na pomoc churavějícímu českému stavebnictví představil také ministr dopravy Pavel Dobeš. „Chceme na poradě ekonomických ministrů otevřít téma staveb za 29 miliard korun, na které stát uzavřel smlouvy v minulých letech a které můžeme začít hned stavět,“ uvedl šéf rezortu dopravy. Tyto stavby, na které nyní nejsou peníze, by stát podle Dobeše postupně splácel až v příštích letech, a to jen z národních zdrojů. Už letos by se tak podle ministra dopravy mohly tímto způsobem zahájit stavby za deset miliard korun.

„Postupné splácení je něco, co jsme nabízeli už v minulých letech a tuto iniciativu vítáme,“ řekl generální ředitel stavební společnosti Skanska Dan Ťok. „Tuzemský finanční sektor je stabilní a má dost prostředků na to, aby mohl vložit peníze do tohoto druhu výstavby,“ poznamenal ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník. Snižování státních investic a slabá poptávka ze soukromého sektoru podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše způsobily, že se tuzemské stavebnictví ocitlo na sestupné spirále. Z trhu podle něj zmizela řada menších a středních firem a stavbaři končí na úřadech práce.