Minulost je velká temnota plná ozvěn

Jesse Bullington

Jesse Bullington Zdroj: Jesse Bullington

Někteří historici označují 14. století za násilné, trýznivé, matoucí, bolestivé a rozpadající se období. Dobu, kdy si mnozí mysleli, že Satan je na vzestupu. Temný středověk nebyl žádnou selankou a lidský život měl nevalnou cenu. Právě sem svůj hororový příběh zasadil Jesse Bullington.

Vykradači hrobů, primitivní bratři Hegel a Manfred se neštítí žádných praktik, aby dosáhli svého cíle dostat se do Egypta, kde je jistě čeká závratné bohatství v tamních hrobkách. Démon je jim v patách, avšak oni jsou přesvědčeni, že jsou neposkvrnění a pod ochranou samotné Bohorodičky. Při jejich putování na jih se to od prvních stran v knize hemží stvůrami a netvory, čarodějnicemi, šílenými kněžími, nekromanty a morovými ranami.

Přestože se slabším povahám udělá mdlo už v první kapitole, tím, s jakou vervou se bratři perou o své místo na slunci, a tím, s jakým satirickým humorem je příběh sériových vrahů podán, si je paradoxně nakonec čtenář oblíbí.

Kniha Prznitelé hrobůKniha Prznitelé hrobů

Americký spisovatel fantasy románů Jesse Bullington se inspiroval sporadickými iluminovanými stránkami nalezenými v německém klášteře, jež popisují na základě ústních podání příběh dvojčat Hegela a Manfrieda Grossbartů, kteří byli svého času krvežíznivým postrachem okolí. Na nejistém dějinném základě autor znamenitě vyfabuloval hororový noir příběh svědčící o jeho oblibě středověké literatury. Kniha s prvky gotického románu je čtivým hororem, který nemá daleko mistrům žánru, jakými jsou například Edgar Allan Poe, H. P. Lovecraft nebo Stephen King.

Jesse Bullington: Prznitelé hrobů (Chmurná historie bratří Grossbartů)
Nakladatelství: Gorgona Books, 2015
Překlad: Tomáš Kratochvíl
Hodnocení: 80 %