Mistrem světa na jednokolce je Čech

Mistr světa v jízdě na jednokolce Jakub Rulf

Mistr světa v jízdě na jednokolce Jakub Rulf Zdroj: ctk

Česko má mistra světa v jízdě na jednokolce. Je jím devatenáctiletý Jakub Rulf z Děčína, který byl minulý víkend v italském Brixenu ve své kategorii mužů od 19 do 29 let nejrychlejší v pětikilometrovém sjezdu v náročném terénu. Mladík, který jezdí na jednokolce už šest let, se nyní chystá na týmový závod v Německu.

„K jednokolce jsem se dostal náhodou. Viděl jsem to u kamaráda a zalíbilo se mi to,“ řekl devatenáctiletý student geodézie na střední škole v Duchcově. Už po roce trénování zvítězil na prvních závodech na mistrovství republiky.

Stejného úspěchu dosáhl minulý týden na mistrovství světa, kam přijelo bojovat 1852 závodníků ze 32 zemí. „Týden před tím jsem byl v Rakousku, tam jsem byl taky první. Nějaká naděje byla, ale že bych s tím počítal, to určitě ne,“ zhodnotil své pocity před mistrovstvím.

„Letošní trasa byla extrémně náročná a dlouhá, prudké sjezdy na vyschlém terénu s velkým prachem. Při závodě musel několikrát zasahovat vrtulník záchranné služby,“ dodal. Kromě vítězné jízdy ve sjezdu zkoušel zajet i jízdu přes překážky, výjezd do kopce a cross country.

Na výlet potřebujete víc času

Vloni se mistrovství světa jelo na Novém Zélandu, kam se ale Rulf kvůli nedostatku peněz od sponzorů nepodíval. „Teď mě čeká hlavně odpočinek a v září pojedu týmový závod v Německu za německý tým Unicycle.tv,“ dodal Rulf, který by chtěl najít sponzora pro podporu svých aktivit.

Jednokolka je podle něj velice variabilní sport, kde může člověk zkoušet velké množství disciplín. „Jen to není tak rychlý jako kolo. Třeba když chce jet člověk na výlet, potřebuje na to víc času,“ popsal jedinou nevýhodu, kterou ve svém sportu nachází.