Mládek podezřele odvolal šéfku, přes kterou šlo 14 miliard na internet

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Situace kolem 14 miliard korun, které do Česka pošle na budování vysokorychlostního internetu Evropská unie, se nadále poněkud zamotává. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) totiž odvolal ředitelku elektronických komunikací MPO Zuzanu Chudomelovou. Její odbor měl na starost přerod evropské broadband směrnice do českého prostředí a zároveň připravoval národní plán rozvoje sítí nové generace.

Ministerstvo průmyslu je v oficiálních prohlášeních skoupé na slovo. „Práce na těchto materiálech (viz výše) vyžaduje koncepční a efektivní činnost celého odboru. Personální změna v čele odboru elektronických komunikací by tedy měla přinést nový impuls, který zpružní jeho fungování,“ uvádí MPO. Na pozici ředitele odboru má být vypsáno nové výběrové řízení.

To, jestli Chudomelová na MPO zůstane, není jasné. „Je mi ctí pracovat s lidmi na odboru elektronických komunikací. O mém dalším působení na MPO se však budu rozhodovat s ohledem na to, kdo bude novým ředitelem,“ uvedla odvolaná úřednice na Twitteru.

Podivné souvislosti

Národní plán rozvoje sítí nové generace, na kterém MPO pod vedením Chudomelové pracovalo, je velice důležitý dokument. Na jeho základě se bude rozdělovat zmiňovaných 14 miliard. Chudomelová na ministerstvu patřila k osobám, která se pozitivně stavěla k celé digitální agendě a ekonomice a aktivně tuto oblast „tlačila“.

Výběr nového šéfa odboru elektronických komunikací bude dobré sledovat. Jednání Jana Mládka v této záležitosti budí mnoho podezření a skepticky hovoří také odborníci a lidé z trhu. Obří evropská dotace dost pravděpodobně zásadně promluví do zdejšího internetového trhu a může mít dopad na celou řadu providerů. Objevují se obavy, zda MPO nechce co největší část peněz a dobré podmínky přihrát specifickému hráči, či hráčům.

Mládkův resort se v celé situaci chová podezřele. Už počátkem tohoto roku MPO sebralo Českému telekomunikačnímu úřadu přípravu dokumentu strategie správy spektra. Oficiálním důvodem bylo to, že se v něm objevila možnost zpoplatnění bezdrátových frekvencí. Tu ale přidali sami úředníci ministerstva průmyslu.

Mládek veřejně popřel, že by jeho úřad chtěl bezdrátové frekvence zpoplatnit. Objevil se ale dokument, kde se tvrdí opak. Jeho znění nyní bylo zveřejněno na webu ministerstva průmyslu. Studii vypracovala firma Grant Thornton a stála 250 tisíc. Informace nejsou ničím objevné a zhodnocující analýzy jsou vypracovány podle hodně zvláštního klíče.