Mobilní malware míří téměř výhradně na Android

Android

Android

Společnost McAfee střežící bezpečnost uživatelů v kybersvětě ve své monitorovací zprávě za třetí kvartál tohoto roku přichází se zajímavým zjištěním – téměř všechenmobilní malware míří na operační systém Andorid. Počet hrozeb přitom roste doslova raketovým tempem, množství unikátních škodlivých kódu vzrostlo oproti druhému čtvrtletí 2011 o 37 procent. Už na začátku letošního roku přitom McAfee zaznamenala výrazný meziroční nárůst škodlivých kódů dosahující 76 procent.

Malware (škodlivý software) zahrnuje viry, trojské koně, spyware a adware. V absolutní řeči čísel to dle McAfee znamená existenci nějakých75 milionů jedinečných škodlivých kódůpro operační systém od Google. Bezpečnostní experti toto číslo nyní aktualizovali, na začátku roku byla jejich prognóza o pět milionů nižší. Nebo jinak řečeno, díky narůstající popularitě Androidu je prakticky všechen nově vytvořený malware směřován právě na něj.

Nemáte-li Android, nemusíte se bát

Hrozbu představují například trojské koně, které potají odesílají osobní informace a kradou peníze. Novinkou je malware, který nahrává hovory a pak je odesílá útočníkovi. Roste také hrozba falešných anti-virů a trojanů vykrádajících hesla. Uživatelé platforem BlackBerry, iOS, Symbian a WebOS se dle grafu níže obávat nemusí.

Malware v mobilechMalware v mobilechMalware v mobilech

Patříte-li k milionům uživatelů OS Android, buďte opatrní. Instalujte aplikace jen s důvěryhodných zdrojů (Andorid Market), dejte ruce pryč od čehokoli podezřelého a poohlédněte se po antiviru…