Morální apel z pera Harper Lee

Americká spisovatelka Harper Leeová (uprostřed)

Americká spisovatelka Harper Leeová (uprostřed) Zdroj: Profimedia.cz

V češtině konečně vychází druhý román držitelky Pulitzerovy ceny Harper Lee Postav hlídku. Nedávno zesnulá autorka v něm varuje před černobílým viděním světa.

Překvapivě mnohem aktuálnější, než by se na první pohled mohlo zdát, je volné pokračování slavné knihy Jako zabít ptáčka spisovatelky Harper Lee nazvané Postav hlídku. Na pozadí osobního příběhu Jany Luisy Finchové (v první knize vystupovala pod dětskou přezdívkou Čipera) autorka zachycuje americký Jih padesátých let minulého století. Nyní šestadvacetiletá mladá žena je rozčarována proměnou města i jeho obyvatel a vzájemnými vztahy mezi bílým a černošským obyvatelstvem. Řada filozofických myšlenek souvisejících s černobílým viděním světa, se segregací, s problémy černochů či s nadvládou státu nad svobodou jednotlivce je dodnes platných.

Harper Lee mistrně popisuje dospění Čipery a její šok z proměny města a lidí, které důvěrně znala. Jedinečným způsobem, ale aniž by tím utrpěla linie příběhu, líčí spisovatelka dějinné souvislosti a definuje postoj Čipeřina otce i strýce slovy Thomase Jeffersona. Ten byl přesvědčený, že plné občanství je privilegium, nikoli automatické právo. Živými a často vášnivými politickými dialogy je kniha prosycena přesně v té míře, aby čtenáře neunavila, ale podnítila k přemýšlení, neboť otázky, které se v románu týkají nejen zaostalých černochů tehdejšího amerického Jihu, jsou pohříchu stále aktuální i v současném globalizovaném světě.

Harper Lee mistrně popisuje dospění Čipery a její šok z proměny města a lidí, které důvěrně znala.Harper Lee mistrně popisuje dospění Čipery a její šok z proměny města a lidí, které důvěrně znala.

Čtivá kniha, která naprosto uchvátí dynamickým rytmem, v němž se pravidelně objevují vhledy do minulosti, takže kdo nečetl autorčin první román, se bez problémů dostane do děje a přečte ji během dvou nocí. Zajímavostí je, že kniha byla napsána ještě před románem Jako zabít ptáčka. Na knižním trhu se objevily v časové posloupnosti příběhu, ale dělí je od sebe mnohem delší čas.

Harper Lee: Postav hlídku
Nakladatelství: Mladá fronta, 2016
Překlad: Jana Hejná
Hodnocení: 90 %