MPO vytvoří nový plán rozvoje internetových sítí z fondů EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Ministerstvo průmyslu a obchodu vytvoří do konce března nový Národní plán rozvoje sítí nové generace, který umožní výstavbu nové internetové infrastruktury za podpory evropských fondů. Vláda zrušila původní program podpory projektů zaměřených na budování internetových sítí, který se s novým záměrem kryl. Vyplývá to z výsledků jednání vlády.

Původní program počítal s využitím části výnosu aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Aukce nakonec loni vynesla jen 8,5 miliardy korun, což je zhruba o 1,5 miliardy méně, než se předpokládalo. Celý výnos se potom stal příjmem státního rozpočtu a na výstavbu internetových sítí stát žádné prostředky nevyčlenil.

V polovině loňského roku pak vláda rozhodla o využití části prostředků z evropského operačního programu EU Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v celkové výši až 521 milionů eur, tedy přes 14 miliard korun. K čerpání peněz je ale nutné vytvořit národní plán rozvoje.

Nový Národní plán rozvoje sítí nové generace má definovat strategický přístup ČR k výstavbě pevných internetových sítí, zejména optických, o rychlosti alespoň 30 Mbit/s.