"Mrtvá" družice Envisat bude kolem Země obíhat ještě 150 let

družice Envisat

družice Envisat Zdroj: robustdesignconcepts.com

Družice Envisat, s níž před měsícem ztratila Evropská vesmírná agentura (ESA) kontakt, bude kolem Země kroužit ještě asi 150 let. Uvádí to server Space.com, podle kterého bude Envisat znamenat nebezpečí pro funkční aparáty na oběžné dráze i kvůli své velikosti.

Envisat je na orbitě od roku 2002. Z výšky 800 kilometrů pozoroval celý zemský povrch a sledoval vývoj životního prostředí v souvislosti s lidskou činností - mimo jiné měřil tloušťku ledovců nebo teplotu oceánů.

ESA minulý týden oznámila misi Envisatu za uzavřenou, když se jí déle než měsíc nepodařilo navázat s družicí kontakt. Tím se ze satelitu stal jeden z největších kusů vesmírného smetí na nízké oběžné dráze kolem Země. Tělo Envisatu má rozměry devět na pět metrů, celkovou velikost satelitu ale ještě zvětšují solární panely dlouhé 14 metrů.

Evropští vědci chtěli provoz satelitu ukončit příští rok jeho řízeným navedením do atmosféry. Vzhledem k tomu, že družice přestala reagovat na pokyny, však v současnosti jedinou možností její likvidace je nechat ji po spirále pozvolna klesat, dokud se do atmosféry nezřítí sama. Podle propočtů astronomů to potrvá zhruba 150 let.

Srážka by přidělala mnoho vesmírného smetí

Střediska, která sledují pohyb vesmírného smetí, už zařadila Envisat do svých databází. Pokud by hrozilo, že se evropský satelit na své dráze přiblíží na kilometr či méně k nějaké funkční družici, vyslala by tato střediska varování, aby bylo možné kurz funkčního aparátu změnit.

Větším problémem by však bylo, kdyby Envisat narazil do jiného nefunkčního vesmírného aparátu. Taková srážka, byť je její pravděpodobnost relativně malá, by vedla k roztříštění obou předmětů a vzniku velkého množství vesmírného smetí, které by dál ohrožovalo družice na oběžné dráze.