Mrtvý motorkář“ už nestraší řidiče

Figurína motorkáře od silnice zmizela. Po upozornění Sedmičky.

Zhruba tři měsíce děsila některé řidiče nedaleko křižovatky Lety fingovaná nehoda motorkáře. Podle majitele restaurace Black rider Jana Hořínka, u které se nacházel nabouraný motorkář, měla upozornit řidiče na to, co se může stát při neopatrné jízdě.

Lidé si to ale vysvětlovali jinak. Poté, co Sedmička na umístění figuríny upozornila, se motorkář přesunul ke vchodu do restaurace a ze silnice už vidět tolik nebyl.

„Konečně,“ říká řidička Eva Havlíčková. „Málem jsem se tam jednou vybourala. Nepoznala jsem, že nejde o člověka. Šlápla jsem na brzdu a to samé udělal i řidič v protisměru. Nechápu, že to tam mohl někdo jen tak dát. Hlavně, že už je to pryč,“ kroutí ještě teď nevěřícně hlavou mladá řidička.

Majitel restaurace se bránil slovy, že pozemek je jeho a navíc se tam celou dobu žádná nehoda nestala.
Případem se začala zabývat i písecká policie. „Kontaktovali jsme majitele a upozornili ho, že taková reklama tam být nesmí. Na základě naší výzvy ji odstranil,“ vysvětluje dopravní inženýr písecké policie Stanislav Grech.

Tvrzením majitele restaurace, že jde o jeho pozemek a nejde o reklamu, nehraje roli. „U silnice nesmí být nic, co by rozptylovalo řidiče. Ani na soukromém pozemku,“ dodává Grech.

„Kdyby figurína u silnice zůstala, dali bychom oznámení o nepovolené reklamě u silnice první třídy na odbor dopravy silničního hospodářství do Budějovic. Pak by se situace řešila dál,“ říká Stanislav Grech.
Podle vedoucího odboru dopravy krajského úřadu Jiřího Klásy by poté mohla majitele restaurace reklama s motorkářem přijít draho.

„Každý provozovatel takového zařízení musí mít povolení od příslušného silničního správního úřadu, a pokud ho nemá, hrozí mu vysoká pokuta,“ vysvětluje.

V době uzávěrky tohoto čísla Sedmičky už figurína nebyla ani u vchodu do restaurace. Na místě je teď jen torzo staré motorky bez motorkáře. Řidiči se shodují, že je tato varianta určitě nejlepší. A nejbezpečnější.