MS v atletice: Českou medaili zařídil překvapivě Holuša

Jakub Holuša (vlevo) dobíhá do cíle

Jakub Holuša (vlevo) dobíhá do cíle Zdroj: ctk

Halové mistrovství světa v atletice, které se konalo o víkendu v Istanbulu, přineslo českým závodníkům jednu medaili. Postaral se o ni Jakub Holuša – vybojoval stříbro v závodu na 800 metrů. Celkově českou výpravu provázelo to, co na posledních velkých akcích – sbírala umístění těsně pod stupni vítězů.

Letošní halový světový šampionát nebyl pro atlety vrcholem sezony. Kvůli olympiádě, která je na programu na přelomu července a srpna, mnoho špičkových závodníků v Istanbulu chybělo (například sprinter Usain Bolt), další brali mistrovství světa jen jako přípravu na olympiádu. Přesto bylo k vidění několik špičkových výkonů, například světový rekord Američana Ashtona Eatona, který vylepšil světové maximum v sedmiboji o 77 bodů.

Česká výprava měla v Istanbulu 13 členů, medaili ale získala jen jednu. Půlkař Holuša, který vůbec nepatřil k medailovým adeptům, překvapil a doběhl si pro stříbro. Největším zklamáním je výkon výškaře Jaroslava Báby. Halový vicemistr Evropy nezvládl kvalifikaci a vůbec se neprobojoval do finále. Skočil jen 222 centimetrů, na finále byl potřeba výkon o sedm centimetrů lepší. „Nevím, v čem byl problém, prostě to nevyšlo,“ konstatoval Bába pro web atletika.cz. „Je to technická disciplína a tentokrát ta technika vázla. Zklamaný jsem, ale co mám dělat, teď už to nenapravím,“ dodal český výškař.

Pátá místa vybojovali čtvrtkař Pavel Maslák a vícebojař Adam Sebastian Helcelet, šestá skončila Denisa Rosolová na trati 400 metrů i tyčkařka Jiřina Ptáčníková. „Nejsem v takové formě jako loni. Doufám, že si vše vynahradím v létě,“ uvedla Rosolová, jejíž osobní rekord by v Istanbulu stačil na stříbro.