Mstětice: golf na kraji Prahy v čase sklizně

Venkovský ráz. Klubovna Golf & Country Clubu Mstětice je umístěna v zrekonstruovaném hospodářském stavení

Venkovský ráz. Klubovna Golf & Country Clubu Mstětice je umístěna v zrekonstruovaném hospodářském stavení Zdroj: Jaroslav Matejka

Mstětice V Mstěticích jsem si zahrál v čase plného léta. Po okrajích fairwají se vlnily klasy obilí, do lánů vjížděly kombajny – dokonalá idylka venkova. Ale ona to vlastně nebyla idylka, byla to skutečnost. Hřiště totiž postavili na bývalém poli a další pole kolem zůstala. Provozovatelé zde o tom hovoří jako o hřišti typu links, tak to hřiště i představují v reklamních prospektech (Links v České kotlině), ale podle mne je to normální prima vesnická osmnáctka.

Ono tu totiž mělo všechno takový „vesnický“ ráz. Zvýraznilo to i docela obyčejné stavení u parkoviště, v němž je ukryta klubovna (dříve to bylo klasické zemědělské stavení). Přitom se hřiště nachází jen několik kilometrů od Prahy, na jejím východním okraji.

Ale aby bylo jasno, já si z toho neutahuji, naopak to oceňuji. Tady totiž žádnou mondénnost, jedovaté snobství jako na jiných českých hřištích nenajdete. (Pokud ale bez leštěného hliníku a velkých prosklených ploch na minimalistických konstrukcích nemůžete žít, tak sem raději nejezděte.)
Hřiště samotné je v podstatě placka, velmi přehledná placka. První devítka je lehčí než druhá. Tedy alespoň podle mého názoru.

Kromě bunkerů a vodních překážek je na rovinu hřišti golfistovým soupeřem vítrKromě bunkerů a vodních překážek je na rovinu hřišti golfistovým soupeřem vítr | Jaroslav Matejka

Jak byla drtivá většina jamek špičkových, umožňovaly se nadechnout a zkusit se do toho opřít, tak jedna byla podle mne naopak hrozná. Nazval bych ji s trochou nadsázky „nejhorší jamkou českého golfu“. Jednalo se o desítku. Bylo očividné, že slouží jen jako vycpávka, přemostění mezi dvěma částmi hřiště.

Na osmnáctijamkovém hřišti v Mstěticích nenarazíte téměř na žádný strom. Zato tu je spousta stožárů s vysokým napětím. Žádná krása, ale hře nevadily. Jamky byly různorodé, nenudil jsem se, překvapovaly svou délkou. Krátký (92 metrů, jamka číslo 16) i dlouhý (190 metrů, jamka číslo pět) třípar to jen potvrzovaly.

Golf MstěticeGolf Mstětice | Jaroslav Matejka

Fairwaje byly dostatečně široké, mírně stoupaly i klesaly, byly rovné jako pravítko, občas se stáčely v pravém úhlu. Raf byl povětšinou řídký, ale někdy nepříjemně překvapil; na místech, kde bych to nečekal, jsem narazil na husté chumáče trávy a rychle jsem hledání míčku vzdal.

Už jsem se zmínil, že co se týká reliéfu, tak je to taková vlastně nudná placka. Ospalost ovšem končila ve chvíli, když zafoukal vítr. Stačil i slabý vánek a začal jsem mít slušné problémy. Ty ještě přidělávají bunkery – někde to jsou doslova hradní příkopy jako na jamce číslo dva, jinde pak vytvářejí písečné ostrovy (tříparová jamka číslo osm). Písek v nich je však sypký, provzdušněný. Podle maršála prý na to mají stroj a každý den bunkery upravují. Za to jim patří velká pochvala!

Je tu i ostrovní jamka (číslo 12). Ke greenům mohu říci jediné: jsou poměrně velké a vlní se, až zrak přechází. Hřiště patří k těm delším. Ze žlutých odpališť je bez pár metrů dlouhé šest kilometrů. Takže můj závěr po hře byl jednoznačný – to hřiště je opravdová výzva pro amatérského golfistu. Ovšem pokud nejste dost dlouzí, tak sem raději ani nejezděte.

Golf Mstětice

Par 72
Délka: muži 5903 metrů,
ženy 5122 metrů
Fee: Po–Čt 1000 korun
Pá–Ne 1400 korun