Mufloni jsou atrakcí nemocnice

Stádo muflonů se pase v areálu Thomayerovy nemocnice. Pacienti to vítají. Zvířata ale občas zkomplikují jízdu řidičům.

Personál, pacienti Thomayerovy nemocnice i obyvatelé Krče se shodují, že si na muflony zvykli. Zvířata se stále častěji chodí z Krčského lesa pást do areálu nemocnice.

„Pacienti jsou rádi, že z okna pokoje mohou vidět i kus přírody,“ říká mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Podle ní může přítomnost zvířat pomáhat v léčbě. „Mufloni jsou divoká zvířata, takže se k lidem nepřiblíží na víc než pět metrů,“ podotýká mluvčí Štanclová.

Petře Šermířové z Kobylis se mufloni líbí. „Nejdřív jsem se vyděsila, odkud utekli, ale pak jsem zjistila, že tam žijí běžně. Jsou pěkní,“ říká Šermířová.

Z lesa muflony vyhánějí především psi Stádo muflonů nasadili lesníci do Krčského lesa v padesátých letech. „Chtěli jsme zvýšit počet druhů zvířat v lese, zpestřit lidem jeho návštěvu a umožnit jim, aby se setkali s volně žijící zvěří,“ vysvětluje vedoucí střediska lesů společnosti Lesy Praha Jan Karban. Od té doby se stádo zvířat rozrostlo na šedesát kusů.

„V areálu nemocnice se mufloni objevili, až když lidé začali trávit více času v lese,“ uvádí Štanclová. Podle Karbana vyhánějí muflony z Krčského lesa především psi, které tam jejich majitelé venčí. „Honí se za stádem a štěkají na ně,“ říká Karban. V areálu nemocnice mají mufloni klid a při pastvě je nikdo neruší.

Zaměstnanci Thomayerovy nemocnice si jejich přítomnost pochvaluje i kvůli tomu, že ušetří za sekání trávy. „Spasou všechno,“ podotýká s úsměvem mluvčí nemocnice.

Personál ale také muflony krmí. „Dostávají od nás suché pečivo,“ říká Štanclová. To se ale nelíbí Karbanovi. „Krmí je zbytky a přecpávají je. Kvůli tomu se do nemocnice stahují a tráví tam až devadesát procent dne. To také není dobře,“ tvrdí Karban.

Na zvířata přebíhající silnici upozorňují řidiči Zatímco v nemocnici jsou s muflony spokojení, řidičům v jejím okolí mohou zkomplikovat jízdu. „Při cestě přebíhají silnici a mohou způsobit dopravní nehodu,“ říká Jan Karban. Podle mluvčího pražských strážníků Jana Čiháka lidé kvůli muflonům volají docela často. „Nejčastěji jsou to ale řidiči, kteří do Prahy dojíždějí a neví, že stádo v Krčském lese žije již desítky let,“ uvádí Čihák.

Místní řidiči jsou prý na přebíhání muflonů přes silnici zvyklí a dávají si pozor. „Podle strážníků ze čtvrté městské části se nehoda, kterou způsobil muflon, stala naposledy před třemi lety,“ upřesňuje mluvčí strážníků.

Poblíž silnice se mufloni také rádi vyhřívají na slunci. „Pokud by nějak ohrožovali dopravu, máme připravenou odchytovou službu, která je vybavená i pro tak velká zvířata, jako jsou mufloni,“ dodává Jan Čihák.