Musk investuje do vesmírného internetu deset miliard. Pokryje i Mars

Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2

Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2 Zdroj: CTK

Elon Musk by v rámci projektu SpaceX chtěl pokrýt internetem nejen Zemi, ale i Mars. Uvedl to na konferenci SpaceX pořádané minulý týden v Seattlu. Musk potvrdil záměr vyslání několika stovek satelitů na oběžnou dráhu Země pro vybudování celosvětového pokrytí internetem v listopadu loňského roku. Vše má vyjít na zhruba 10 miliard dolarů.

V případě Země by měl projekt satelitního internetu představovat až 750 družic, které se budou pohybovat ve výškách kolem 1200 km nad zemským povrchem. To je řádově níže než většina ostatních družic. Cílem je pokrýt rychlejším internetem i rozvojové země, kde internet chybí úplně nebo se spoléhají na velmi pomalé satelitní připojení tradičního typu. Podrobnosti sdělil v rozhovoru pro Bloomberg.

Že to spolutvůrce platebního systému PayPal a šéf automobilky Tesla myslí s projektem SpaceX vážně, je patrné i z otevření nových kanceláří, které prý do tří až čtyř let pojmou kolem 3 000 zaměstnanců tohoto projektu. Při představování vize budoucnosti rovněž prozradil, že podobný koncept chce použít i pro pokrytí Marsu internetem a následné vybudování konektivity obou planet. Očividně tak počítá s obydlením rudé planety třeba s pomocí neziskového projektu Mars One.

O satelitní technologii má zájem také Google, který díky akvizicím vlastní celé technologické portfolio počínaje héliovými balóny a fotovoltaickými drony v atmosférických výškách a konče právě družicemi na oběžné dráze. Za zmínku stojí také projekt Outernet od neziskovky Media Development Investment Fund, který rovněž jako Musk počítá s vypouštěním vlastních malých satelitů na oběžnou dráhu.