Muzeum provede pohádkami

Kostýmy princezen i králů uvidí návštěvníci výstavy Česká filmová pohádka ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Na vlastní oči vidět šaty na ples, které Popelce vypadly z darovaného oříšku, nebo si sáhnout na chlupatý kožíšek čerta. Přestože se děti většinou v muzeích a galeriích nudí, nová výstava Středočeského muzea patří mezi výjimky. Líbí se dětem, ale i dospělým.
Kostýmy filmových princezen a rekvizity z barrandovského studia totiž bývají častěji ukryté ve skříních a skladech než vystavené k obdivu. I proto stojí za to, udělat si z Kladna výlet do dvacet kilometrů vzdálených Roztok u Prahy.

Stovka kostýmů

Výstava, do které příchozí uvede Leontýnka z hradu Brtníku a Kočičí princ, představuje na dvacet pohádek a téměř stovku kostýmů. Začala sice už koncem října, od listopadu ji ale doplňuje sobotní odpolední promítání filmových pohádek Nejkrásnější hádanka a Peklo s princeznou.
„Ve dvoudílné výstavě se snažíme ukázat podobu a proměny pohádkových kostýmů, jak je uchovaly rozsáhlé sklady barrandovského studia. Zároveň poodhalujeme tajemství vzniku této na první pohled samozřejmé složky filmu,“ řekl autor projektu kostýmní výtvarník Jan Růžička.
V první části expozice nazvané Co dokáže jehla s nití mohou návštěvníci sledovat vznik kostýmu od stolu výtvarníka přes krejčovské dílny po kostýmní zkoušky.
Druhá část nazvaná Princezny brokátem, tužkou a štětcem představuje soubory kostýmů z jednotlivých pohádek doplněné jejich výtvarnými návrhy. Šaty z filmu Jak se budí princezny střídají kostýmy z tajemných a strašidelných příběhů Panna a netvor, Peklo s princeznou, S čerty nejsou žerty nebo exotický oděv Labakana.
Do muzea nemusí zájemci jen jednou, v pátek 20. listopadu začíná druhá část výstavy Česká filmová pohádka II.