Na americký daňový úřad prý útočili hackeři z Ruska. Ukradli osobní údaje

Budova IRS

Budova IRS Zdroj: Cliff via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Americký správce daně Internal Revenue Service (IRS) má za to, že podvodníci, kteří z jeho webu ukradli osobní údaje daňových poplatníků, útočili z Ruska. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura AP nebo televize CNN.

Úřad o krádeži údajů více než 100 tisíc daňových poplatníků informoval v úterý, kdy jeho šéf John Koskinen odmítl sdělit, odkud mohl kybernetický útok vzejít.

IRS se ale podle informovaných zdrojů domnívá, že zloději identity se nacházeli v Rusku. Soudí tak prý na základě počítačových údajů o přístupu k datům.

Správce daně již začal kybernetický útok vyšetřovat. Při útoku útočníci v průběhu asi čtyř měsíců kradli data z internetové aplikace IRS. Záležitostí se zabývají i vyšetřovatelé amerického ministerstva financí a ministerstva vnitřní bezpečnosti, uvedla ve středu americká zpravodajská stanice CNN. Příští týden se bude kybernetickým útokem zabývat finanční výbor amerického Senátu.

Terče útoků
IRS se tak zařadila mezi instituce, které se staly terčem počítačových pirátů. Kybernetické útoky v minulosti řešily i největší americká banka JPMorgan Chase nebo obří maloobchodní řetězce Target a Home Depot.