Na Baťáku vznikne nové sídlo fakulty

Tržiště hyzdící město zmizí. Místo něj má vyrůst moderní univerzitní budova.

Boudy trhovců, které léta hyzdí bývalé koupaliště Baťák vedle autobusového nádraží, mají zmizet. Velké plány s tímto místem má vedení Univerzity Tomáše Bati, které chystá nový komplex pro svou technologickou fakultu. Jeho součástí bude stávající sídlo školy a nová moderní budova, jež má stát na místě tržiště, zrušeného před několika měsíci.

„Pozemek je zatím městský. Záměr jeho prodeje univerzitě však schválili radní i zastupitelé. Bude uzavřena smlouva o budoucí kupní smlouvě, podle níž univerzita místo získá, jakmile dostane dotaci na výstavbu z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace,“ vysvětlil kvestor školy Alexander Černý.

Koupaliště mohli zájemci koupit za dvacet milionů korun. A to díky tomu, že se v září loňského roku zlínskému magistrátu podařilo od věřitelů za výhodných podmínek získat šestimiliardové pohledávky po průmyslové skupině Svit. Té nemovitosti bývalých Baťových závodů včetně koupaliště patřily, ovšem kvůli nevypořádaným dluhům s nimi nikdo nemohl jakkoliv nakládat. „Teď už tato práva zablokována nejsou. Radní vítají všechny aktivity, které ovlivní budoucnost areálu,“ řekla mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková.

Tržiště vietnamských obchodníků, kteří už stánky museli opustit, vzniklo v devadesátých letech minulého století na místě vyhledávaného koupaliště. Hned vedle továrny je nechal zřídit továrník Baťa pro své zaměstance. Důchodce Vladimír Prokop ze sídliště Jižní Svahy se na Baťák chodíval rád koupat. „Byl jsem i několikrát nakupovat levné oblečení na tržišti, co tam později vzniklo. Mít ale takové rozpadající se boudy přímo v centru města je obrovská ostuda. Že tu bude nová budova univerzity, je jedině dobře. Je to velká příležitost pro univerzitu i pro celé město. Čím víc bude ve Zlíně vědy, tím líp,“ říká Vladimír Prokop.