Na betonu lze vyhrát i tři miliony dolarů

Betonové kurty ve Flushing Meadows
očekávají první hráče. Nejprve je ovšem třeba je uklidit a vysušit po deštích, jež oznamovaly příchod hurikánu Irene do New Yorku.

Betonové kurty ve Flushing Meadows očekávají první hráče. Nejprve je ovšem třeba je uklidit a vysušit po deštích, jež oznamovaly příchod hurikánu Irene do New Yorku. Zdroj: profimedia

Třetí tenisový grandslamový turnaj sezony začíná dnes v New Yorku. Tenisté si na US Open opět rozdělí rekordní odměny. Organizátoři proti loňsku zvýšili prize money o 6,4 procenta. Celkem si tenisté rozdělí 23,7 milionu dolarů.

US Open bylo prvním grandslamovým turnajem, který nabídl stejné odměny v mužské i ženské soutěži, a to již v roce 1973. Nejinak tomu bude letos. Vítězové mužské i ženské dvouhry si odnesou částku 1,8 milionu dolarů.

Odměny však mohou být i vyšší. US Open je totiž součástí série US Open Series, která zahrnuje deset podniků, jež se hrají na území USA na tvrdém povrchu a poslednímu grandslamu sezony předcházejí. US Open pak celou sérii zakončuje. Každý hráč sbírá v jednotlivých turnajích body za umístění a první tři si rozdělí prémii ve výši 2,6 milionu dolarů. Vítěz série dostane milion. Pokud by tedy některý tenista či tenistka zvítězil na US Open a zároveň se stal vítězem celé série, odnesl by si 2,8 milionu dolarů.

Pořadí US Open Series před posledním turnajem a návštěvnostPořadí US Open Series před posledním turnajem a návštěvnost | usopen.org

To je vůbec nejvyšší částka, jakou lze jednorázově na turnaji vydělat. Od roku 2004, kdy byla série zavedena, se to povedlo jen dvěma hráčům. V roce 2005 triumfovala na US Open i v celé sérii Belgičanka Kim Clijstersová a odnesla si 2,2 milionu dolarů. Mezi muži dokázal totéž Roger Federer, stalo se roku 2007. Tehdy dostal prémii 2,4 milionu dolarů. I díky tomu se v roce 2007 stal prvním a dosud jediným hráčem historie, jenž v jednom roce vydělal jen na turnajových odměnách přes deset milionů dolarů.

US Open je také nejnavštěvovanější jednorázovou sportovní událostí na světě. Minulý rok navštívilo tenisové zápasy během 14denního turnaje celkem 712 tisíc diváků. Dalších 80 milionů lidí sledovalo turnaj na televizních obrazovkách jen v USA. Podobná čísla se očekávají i letos.

Zahájení turnaje bylo ohroženo kvůli hurikánu Irene, ale nakonec by mělo proběhnout podle původních plánů. Počasí ale může US Open ovlivňovat i v dalších dnech. Na rozdíl od Wimbledonu či Australian Open nemá centrální kurt ve Flushing Meadows zatahovací střechu.

Favoritem soutěže mužů je Novak Djoković, jenž letos prohrál jen dva zápasy. Mezi ženami patří do širšího okruhu favoritek i Češka Petra Kvitová, která na začátku července vyhrála Wimbledon.