Na Filipínách doporučují místo dělbuchů stáhnout MP3

Ohňostroj – ilustrační foto

Ohňostroj – ilustrační foto Zdroj: ctk

Filipínské ministerstvo zdravotnictví přišlo s lišáckým doporučením týkajícím se zábavní pyrotechniky, při jejímž odpalování se každoročně zraní velké množství lidí. Na svých internetových stránkách nabízí všem zájemcům zcela bezpečné a bezplatné dělbuchy - ke stažení tam umístilo jejich zvuk ve formátu MP3.

„Kdo chce udělat pořádný rámus, aby oslavil nový rok, najde ten správný tady. Opravdové petardy už vůbec nepotřebuje,“ chlubí se náměstek ministerstva Eric Tayag. Zvukové soubory, které mají co nejautentičtěji evokovat silvestrovský půlnoční randál, nahráli kytaristé jedné popové skupiny a poskytli je volně ke stažení. Každý si je může uložit třeba do mobilního telefonu a na Silvestra si je prostě nahlas pustit.

Na Filipínách, stejně jako na spoustě dalších míst na světě, se Silvestr slaví velmi bouřlivě a hlasitě. Lidé věří, že rámus zahání smůlu a zlé duchy. Při oslavách ale každoročně dochází k malým i větším tragédiím. Loni při odpalování pyrotechniky zahynuli čtyři lidé, dvě stovky dalších se zranily.