Na filmovou školu do sportovní haly

Letní filmová škola v Uherském Hradišti letos obsadí sportovní halu.

Kulturní akci, která každoročně na přelomu července a srpna přiláká do Uherského Hradiště tisíce filmových fanoušků i tvůrců z celého světa, čeká zásadní změna. Ta zasáhne převážně místní obyvatele, kteří nechtějí přijít o některou z filmových lahůdek, ale zároveň nestojí o akreditaci. Jediným místem, kam se bez účastnické kartičky dostanou, bude poprvé v historii sportovní hala.

„Zimní stadion, kde se promítalo dřív, totiž ve stejném termínu obsadí hokejová škola. Už teď proto naši technici vymýšlí, jak problémy zvládnout. Proměnit sportovní halu na fungující kinosál totiž není jednoduché. Kinosál musí pojmout více než tři sta diváků a bez potíží zvládnout promítání celkem pětačtyřiceti filmů během devíti dnů,“ uvedl Martin Hrouzek z pořádající Asociace českých filmových klubů.

Výjimka pro festival

Také provozovatelé sportovní haly zažijí premiéru. „Zatím jsme k nám nepouštěli diskotéky, veletrhy ani žádné výstavy. Filmový festival je výjimka,“ zdůraznil Miroslav Uherka z TJ Slovácká Slávia, která halu provozuje.

Pořadatelé teď musí vyřešit řadu technických problémů, které přeměna vyžaduje. Například zatemnění oken nemůže pořádající Asociace českých filmových klubů udělat stejným způsobem jako v minulosti u zimního stadionu. „Tam jsme okna zakrývali zvenku ze střechy. Tady to musíme udělat zevnitř a k tomu potřebujeme pojízdné lešení,“ vysvětlil Hrouzek. Hala má jedenáct oken, z nichž každé je rozděleno na šest tabulí. Všechny musí zatemnit černou folií a upevnit lepicí páskou, která nesmí povolit.

Hala navíc nemá odvětrávání a klimatizace nainstalovat nejde. Tři sta diváků tak bude chladit vzduch z velkého větracího přístroje postaveného přímo na ploše.

Bez sportoviště se musí volejbalisté, házenkářky i judisté obejít zhruba dva týdny. V létě je ale podle správce hala skoro prázdná, takže žádné omezení tréninků lidé nepocítí. Po festivalu by ale hřiště měli najít ve stejném stavu jako před ním. Filmaři totiž musí mimo jiné dodržet jednu z podmínek pronájmu, kterou je ochrana podlahy. „Pokud by se na ni postavilo tři sta židlí, zničila by se,“ varuje místostarosta města Evžen Uher. Asociace proto musí vyřešit, jak plochu zakrýt.

„Osobně je mi jedno, jestli půjdu na film na zimák nebo na halu. Hlavně že je to kryté. Na druhou stranu by byla škoda, kdyby se na hale poškodila podlaha, na kterou se v botech nesmí,“ myslí si Petra Kučerová z Uherského Hradiště.

Účastníky Letní filmové školy čeká i další novinka. Na rozdíl od uplynulých ročníků se totiž při sledování zahraničních snímků obejdou bez sluchátek, která se ne vždy na všechny dostala.

„Snažíme se mít ke všem filmům titulky. Pouze u některých výjimek bude v sále simultánní překlad,“ doplnila mluvčí LFŠ Lenka Zemánková.

Hodí se sportovní hala pro filmovou školu?