Thajská kuchyně patří mezi světově nejoblíbenější kulinární kreace. Její pokrmy jsou vyváženou kombinací chutí a vůní, ať už jde o aromatické thajské curry, ostrou polévku, výrazný salát či sladký dezert. Kombinace protichůdných a vzájemně se doplňujících chutí tvoří harmonické spojení, na které po prvním ochutnání nikdy nezapomenete. Duší thajských jídel jsou bezesporu bylinky a koření, neboť jim dodávají oslňující paletu delikátních a exotických chutí, díky nimž je thajská kuchyně tak osobitá.
Foie gras v thajské úpravě | Foie gras v thajské úpravě
S jistou mírou nadsázky lze říci, že se Chumpol Jangprai v kuchyni narodil, a to v kuchyni oblíbené restaurace “Sa Nguan See”, kterou jeho rodina provozuje již od roku 1955. Stalo se tak v květnu 1973. Zde vyrůstal a zde také začal již ve třinácti letech pracovat.
Chumpol Jangprai v akci | Master Chef Chumpol Jangprai v akci
V roce 1993 odstartoval mezinárodní kariéru v Kodani, pokračoval v Bruselu a po návratu do Thajska byl již v roce 2003 mezinárodním gourmet magazínem Saveur vyhlášen nejlepším mladým šéfkuchařem v Bangkoku. Po celém světě, i při moderování televizních show, sklízí Chef Chumpol uznání a je vnímán jako autorita nejen thajské, ale i mezinárodní kulinární scény, o čemž svědčí také skutečnost, že je generálním tajemníkem Asociace thajských šéfkuchařů.
Kořeněná kachní prsa s omáčkou z Becherovky a tamarindu, světově nejpopulárnější „Massaman Curry Sauce“, panenský olivový olej a „Thai Hom Mali Rice“ s česnekem a lístky divoké bazalky | Kořeněná kachní prsa s omáčkou z Becherovky a tamarindu, světově nejpopulárnější „Massaman Curry Sauce“, panenský olivový olej a „Thai Hom Mali Rice“ s česnekem a lístky divoké bazalky
Podávané čtyřchodové menu se skládalo z Foie gras s citrónovou trávou lehce sežehnutou v pánvi, „Royal Thai Mee-Krob“ s redukcí sladké tamarind omáčky, Královských mušlí uzených s kokosem, stonky lotosu, pastou z krevet a růžovým pepřem, kořeněných kachních prsou s omáčkou z Becherovky a tamarindu, Massaman Curry Sauce, panenským olivovým olejem a Thai Hom Mali Rice s česnekem a lístky divoké bazalky, jako dezert se podávala thajská lepivá rýže s mangem a redukcí ze Slivovice.
NOI Restaurant | NOI Restaurant pod Petřínem nabízí autentické speciality thajské kuchyně