Na Malé Straně objevíte velké „thajemství“

Chumpol Jangprai

Chumpol Jangprai Zdroj: Archiv ZEN

Jestliže kdekoli na světě zatoužíte ochutnat autentickou thajskou kuchyni, hledejte logo Thai Select.To uděluje thajské ministerstvo obchodu vynikajícím thajským resturacím po celém světě. Nositelem loga je nyní i malostranský NOI Restaurant, v němž po dva večery představoval své mistrovské umění „Chef“ Chumpol Jangprai.

Thajská kuchyně patří mezi světově nejoblíbenější kulinární kreace. Její pokrmy jsou vyváženou kombinací chutí a vůní, ať už jde o aromatické thajské curry, ostrou polévku, výrazný salát či sladký dezert. Kombinace protichůdných a vzájemně se doplňujících chutí tvoří harmonické spojení, na které po prvním ochutnání nikdy nezapomenete. Duší thajských jídel jsou bezesporu bylinky a koření, neboť jim dodávají oslňující paletu delikátních a exotických chutí, díky nimž je thajská kuchyně tak osobitá.

Foie gras v thajské úpravěFoie gras v thajské úpravě | Archiv ZENFoie gras v thajské úpravě

S jistou mírou nadsázky lze říci, že se Chumpol Jangprai v kuchyni narodil, a to v kuchyni oblíbené restaurace “Sa Nguan See”, kterou jeho rodina provozuje již od roku 1955. Stalo se tak v květnu 1973. Zde vyrůstal a zde také začal již ve třinácti letech pracovat.

Chumpol Jangprai v akciChumpol Jangprai v akci | Archiv ZENMaster Chef Chumpol Jangprai v akci

V roce 1993 odstartoval mezinárodní kariéru v Kodani, pokračoval v Bruselu a po návratu do Thajska byl již v roce 2003 mezinárodním gourmet magazínem Saveur vyhlášen nejlepším mladým šéfkuchařem v Bangkoku. Po celém světě, i při moderování televizních show, sklízí Chef Chumpol uznání a je vnímán jako autorita nejen thajské, ale i mezinárodní kulinární scény, o čemž svědčí také skutečnost, že je generálním tajemníkem Asociace thajských šéfkuchařů.

Kořeněná kachní prsa s omáčkou z Becherovky a tamarindu, světově nejpopulárnější „Massaman Curry Sauce“, panenský olivový olej a „Thai Hom Mali Rice“ s česnekem a lístky divoké bazalkyKořeněná kachní prsa s omáčkou z Becherovky a tamarindu, světově nejpopulárnější „Massaman Curry Sauce“, panenský olivový olej a „Thai Hom Mali Rice“ s česnekem a lístky divoké bazalky | Archiv ZENKořeněná kachní prsa s omáčkou z Becherovky a tamarindu, světově nejpopulárnější „Massaman Curry Sauce“, panenský olivový olej a „Thai Hom Mali Rice“ s česnekem a lístky divoké bazalky

Podávané čtyřchodové menu se skládalo z Foie gras s citrónovou trávou lehce sežehnutou v pánvi, „Royal Thai Mee-Krob“ s redukcí sladké tamarind omáčky, Královských mušlí uzených s kokosem, stonky lotosu, pastou z krevet a růžovým pepřem, kořeněných kachních prsou s omáčkou z Becherovky a tamarindu, Massaman Curry Sauce, panenským olivovým olejem a Thai Hom Mali Rice s česnekem a lístky divoké bazalky, jako dezert se podávala thajská lepivá rýže s mangem a redukcí ze Slivovice.

NOI RestaurantNOI Restaurant | Archiv ZENNOI Restaurant pod Petřínem nabízí autentické speciality thajské kuchyně