Na Martina slaví i milovníci piva: Svatomartinský speciál uvařili v Krušovicích a v Jihlavě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Patronem českých pivovarníků je sice svatý Václav, pivovary Krušovice a Jihlava ale vaří světlý speciál na počest svatého Martina. Na rozdíl od svatomartinského mladého vína jsou oba speciály plné chuti, která pochází z čerstvé várky letošního chmelu.

Královský extra hořký Svatomartinský speciál 13 je první krušovické pivo z letošní sklizně žateckého chmele. Milovníci speciálů budou mít k dispozici téměř 700 hektolitrů Svatomartinské 13 se zajímavou chmelovou vůní v restauracích koncernu Heineken v celé České republice.

Na přípravu Svatomartinského speciálu bylo použito několik druhů světlých a speciálních sladů, aby se dosáhlo správné barvy a plnosti. Specifikou tohoto piva je, že zrálo při teplotách blízkých nule a bylo použito chmelení za studena. „Svatomartinskou 13 jsme vařili 8. září, poté tato speciální várka piva v našich sklepích zrála poctivých pět týdnů. Výsledkem je speciál opravdu jako stvořený k svatomartinskému hodování, například k upečené huse,“ konstatoval sládek pivovaru Krušovice Daniel Urban.

O něco slabší je Svatomartinský speciál uvařený v pivovaru Jihlava patřícím do skupiny Lobkowicz. Vaří se podle částí dochovaných receptur z 16. století, ze kterých je patrné množství spotřebovaných surovin a lze tedy odvodit pravděpodobnou recepturu přípravy tohoto speciálu. Vyrábí se nejen z ječného, ale také z pšeničného sladu, který pivu dodává lehce banánovou a hřebíčkovou vůni. Je charakteristický osvěžující chutí, střední plností a velmi dobrou pitelností. Toto pšeničné speciální nefiltrované, svrchně kvašené pivo má obsah alkoholu 4,7 %.

Oba pivní speciály se vyrábí jen jednou do roka ke dni sv. Martina a čepují se jen do vyčerpání zásob. Milovníci nezvyklých piv by si měli pospíšit…