Na mopedu na vrchol Rakouska

Dobrodružné vytrvalostní jízdy podniká Václav Starosta na mopedu značky Stadion.

Živnostníkovi Václavu Starostovi ze Žebráku se motocykly staly vášní i osudem. Na těch nejmenších a nejstarších trhá dálkové rekordy. V jeho dílně jsme si povídali při kompletaci nejstaršího „kozího dechu“, který kdy křižoval české silnice.

Co je to za stroj? Je to unikátní moped. Životu nebezpečný první model Stadionu. Vystavíme ho v jedné prodejně motocyklů.

Je životu nebezpečný? Tyto úplně první modely měly konstrukční závadu na kyvné vidlici. Kvůli ní přišlo ve své době o život několik lidí. Firma pak zákazníkům bezplatně prováděla dodatečné úpravy. Jet na něm by bylo skutečně životu nebezpečné.

Vy sám jste ale na podobném stroji dojel na nejvyšší horu Rakouska? Samozřejmě jsem jel s bezpečnější vidlicí. Technické problémy mne potkaly až při návratu, deset kilometrů od domova, v Lochovicích. Cesta tam a zpět i s opravou mi ani tak netrvala déle než čtyřiadvacet hodin. Stejným způsobem na otočku jsem absolvoval jízdu do slovenských Tater.

Co vás k jízdám vede? Náhlá touha někam zmizet. Když tam dojedu, řeknu si dobrý, ale co tady? Tak zase nasednu a jedu zpátky. Kdo na mopedu nikdy nejel, nemůže to pochopit.

Připravujete nějakou další nonstop expedici? S výlety to bude horší. Od chvíle, kdy mne kousek od hořovické nemocnice srazilo auto z mé terénní BMW, už se na podobné výpravy necítím. Málem jsem přišel o nohu, zatím se na ni ani nepostavím. Při problémech bych neměl sílu moped odtlačit či došlapat do bezpečí. Teď se věnuji spíš renovacím.