Na parkoviště myslí. Ale pozdě

Nedostatek parkovacích míst je problém všech klatovských sídlišť stavěných za totality.

Sídliště Pod Hůrkou, na Plánickém předměstí, u pošty, Za Beránkem, na Domažlickém předměstí nebo pod nemocnicí. Kromě toho, že všechna jsou v Klatovech, spojuje je ještě jedna věc. Tamní obyvatelé mají problémy s nedostatkem parkovacích míst. V mnohých lokalitách se ale už začalo blýskat na lepší časy. Zástavby panelových domů procházejí úpravami okolní zeleně, renovují se chodníky, přibývají dětská hřiště, lavičky a začíná se myslet i na motoristy.

Sídliště jako nové

Jako první z nejstarších sídlišť se na řadu s výraznými stavebními úpravami dostalo sídliště pod nemocnicí. „Začali jsme v roce 2008, druhá etapa přišla na řadu o rok později,“ říká František Kocfelda z Městského úřadu v Klatovech. V projektu radní pamatovali právě na majitele aut. Ještě předtím, než byl plán první etapy odsouhlasený, ozvali se obyvatelé jednoho z dvojdomů. Chtěli víc parkovacích míst. Klidně i na úkor zeleně.

„Je to tu pěkné. Víc místa na parkování i dostatek zeleně. Ale věřím tomu, že lidé budou pořád nespokojení. Někteří chtějí víc zeleně na úkor parkovišť, ostatní by oželeli pár keřů, jen aby měli auto na očích,“ říká Karolína Kořánová. Jiří Krása je ale jiného názoru. „Přes den nám tu hodně míst zaberou lidé, kteří jedou do nemocnice. Parkoviště přímo pod nemocnicí kapacitně nestačí, tak jsou rádi, že mohou zastavit podél paneláků,“ tvrdí Krása.

S rozsáhlými stavebními úpravami, stejně jako v případě sídliště pod nemocnicí, se ale v jiných částech města zatím nepočítá. Chybějí finance. A tak nedostatkem parkovacích míst trpí obyvatelé na Plánickém předměstí. Stejně tak i u pošty. Jiné to je na sídlištích, kde se rozrůstá výstavba nových domů. Například na Domažlickém předměstí už nové domy mají podstatně víc parkovišť před vchodem a navíc se stavějí s garážemi.

Daleko za nákupy

Parkovací místa na sídlištích si ale někteří řidiči pletou s parkovišti na cestě do zaměstnání nebo za nákupy. Své o tom vědí obyvatelé sídliště u pošty nebo Za Beránkem. Denně tu parkují auta, jejichž majitelé bydlí v jiné části Klatov. Ale protože jsou tato sídliště nejblíž centru, využívají je lidé, kteří na náměstí a v přilehlých ulicích pracují.

„Dávat každý den stovku za stání na náměstí, na to nemám. Tak auto nechávám o kus dál v sídlišti, kde je to zadarmo,“ přiznala mladá žena. „Víme, že parkovacích míst v sídlištích není dostatek. Ale už v září se dočkají lidé ze sídliště Za Beránkem. Staví se tu na přilehlé louce parkoviště s kapacitou přes sto míst,“ upřesnil František Kocfelda z radnice.