Na Plzeňsku budou soutěžit desítky plachtařů

Výkonný větroň, ilustrační foto

Výkonný větroň, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Juniorský pilot větroně
Výkonný větroň nad krajinou
Vlek historického větroně
Větroně na letišti
Letoun Zlín 526 Trenér je letitým "pracantem" v českých aeroklubech. Na kontě tohoto typu je nespočet aerovleků
5
Fotogalerie
Až stovky kilometrů může uletět za jeden let pilot bezmotorového kluzáku. V Letkově na Plzeňsku se jich v druhé polovině července sejde na pět desítek. Uskuteční se zde Plachtařské mistrovství ČR a Rakouska juniorů. Na větroních budou závodit i nejlepší mladí slovenští letci. Piloti do 25 let budou soutěžit o co nejvyšší rychlost obletu vytyčené tratě, řekl technik závodu Petr Barták z pořádajícího Aeroklubu Letkov.

Během dvou týdnů se zpravidla podle toho, jak to dovolí počasí, létá sedm až 11 dnů. Vítěz závodů se vyhlašuje po sečtení bodů z jednotlivých dnů. Větroně bude do vzduchu v krátkých intervalech vynášet necelá desítka tažných motorových letadel. Piloti pak musejí co nejlépe využít stoupající vzdušné proudy k získání výšky a dlouhým letům.

Létá se pokaždé po jiné, předem vytyčené trase. Kluzáky by se měly vrátit zpět do Letkova, občas ale některý z pilotů přistane po trase, třeba na louce. Při závodech se piloti dostanou nad západní a jižní Čechy i nad Německo. „Pokud závodníkům přeje pěkné počasí, uletí denně tratě o délce několika stovek kilometrů, výjimkou nejsou tratě 400 kilometrů, průměrnou rychlostí i přes 100 kilometrů za hodinu,“ popsal Barták.

V plachtění se čeští piloti pravidelně prosazují na mezinárodních soutěžích. Pořádající klub patří s tituly v domácích i mezinárodních soutěžích k nejúspěšnějším aeroklubům v ČR.

Atraktivní podívaná

Závody, které se konají od 14. do 27. července, budou atraktivní podívanou i pro veřejnost. Létat se začne v neděli 15. července. „Pohled na skupinu strojů připravených k vzletu a pak na oblohu, kde stoupá nahoru najednou několik kluzáků, je krásný,“ dodal Barták.

Létání v Plzni má dlouhou tradici, už v roce 1920 byl ve městě založen Západočeský aeroklub. Letiště v Letkově v těsném sousedství Plzně si piloti postavili v roce 1952 svépomocí. Vznikl i aeroklub, který se od počátku věnoval hlavně plachtařskému sportu. Nyní má klub na 150 členů, z toho přes 80 aktivně létá.