Na počátku byli nazelenalí trpaslíci

Stačí nastříkat strop v pokoji speciálním nátěrem a pustit dovnitř světlo. Možná už jeho obyvatel nikdy nedostane chřipku.

Firma Advanced Materials sídlí v rodinném domě v Kamenných Žehrovicích a má pět zaměstnanců. Podařilo se jim vyvinout a patentovat unikátní technologii: nanočističku vzduchu v nátěru mléčné barvy. „Dokáže účinně vyčistit vzduch od organických nečistot, virů bakterií i alergenů. Její využití je však ještě širší,“ říká obchodní ředitel Pavel Šefl.

Jak nanočistička funguje a co všechno dokáže? Speciální suspenzi obsahující nanočástice vyvinuli otec a syn Procházkovi. Oba Janové. Nátěr se nanáší na povrch zdí, stropů, ale i stavebních konstrukcí či střech. Když uschne, vytvoří na povrchu ošetřené plochy tenkou vrstvu, která vyčistí vzduch od nečistot, včetně virů a alergenů. Pohltí i pachy. Když si někdo zapálí cigaretu, nemusí větrat a po půl hodině to nikdo nepozná.

Takže nátěr nečistoty „vcucne“? Organické molekuly a mikroskopické částečky organických látek se v této vrstvě rozkládají na neškodné prvky. Podmínkou je, aby nanočistička měla přísun energie ve formě světla či ultrafialového záření z umělého zdroje. Přes den stačí světlo dopadající do místnosti oknem. Nátěr si neporadí s anorganickými látkami, jako jsou třeba výpary silikonu, a nečistí vzduch od anorganického prachu.

Kromě likvidace virů, bakterií umí vaše nanočistička zničit ještě něco? Protože rozkládá organické nečistoty, pomáhá i při ochraně venkovních ploch, které jinak podléhají povětrnostním podmínkám. Přípravek je možné využívat v domácnostech, ve školách, nemocnicích, v průmyslových provozech. Při natření velkých ploch, třeba většího množství domů, dokáže i venku účinně snižovat úroveň exhalací z aut. Navíc má samočistící schopnost. V praxi to znamená, že se na fasádách, střechách a betonových plochách ošetřených nátěrem, neudrží saze, prach ani další nečistoty, neusazují se tam řasy, lišejníky a následně mech.

Jak vás napadlo zkusit vyvinout takový nátěr? Jan Procházka mladší už léta vyvíjí nanotechnologie v Americe. S nadsázkou vypráví, že jednou, když přijel domů, všiml si na zahradě nazelenalých trpaslíků a řekl: To by chtělo něčím natřít. Firma funguje sedm let. Jako jedna z prvních v Česku se začala zabývat problematikou nanočástic a vytvořila know-how technologických postupů nanomateriálů.

Nanočističku, tedy speciální nátěr, který ji obsahuje, prodáváte? To už nemůžeme, protože jsme prodali patent. Nátěr prodává firma Colorlak v síti Panter Color a AAA barvy.

V čem se přípravek dostane k zákazníkům? Dodává se v plastových lahvích či kanystrech o velikosti jeden, tři a pět litrů. Jeden litr stojí zhruba 1500 korun. Je to investice, která se vyplatí, protože nátěr vydrží dlouhá léta.

Jak velký povrch je nutné natřít, aby fungoval? V místnosti doporučujeme natírat strop. Ideálně na bílý podklad, protože nátěr zanechává film mléčné barvy. Je také nutné, aby barva, na níž se nanáší, v sobě neměla organické prvky. Nátěr by ji zničil. Doporučujeme Primalex Plus. Jeden litr nátěru vychází na deset metrů čtverečních plochy.

Může si suspenzí „vymalovat“ byt i laik? Na nanášení se nepoužívá štětec. Musí se nastříkat nízkotlakou pistolí, aby nevznikaly velké kapky. Lepší je, když se o to postará odborník.

Existuje i jiný přípravek, který dokáže to, co váš? Co se týká účinnosti čištění vzduchu, jednoduchosti aplikace a ekonomičnosti provozu, nemá konkurenci. Jeho schopnost rozkládat nečistoty na neškodné látky je až stokrát vyšší než u jiných nátěrů či barev deklarujících podobný účinek.

Ve firmě pracuje pět lidí. Na co se specializují? Máme chemika, elektrotechnika a strojaře, obchodníka a specialistu na PR a dva všestranné pracovníky. Ti jsou hlavně ve výrobě a expedici.

Provázely vývoj nátěru nepovedené pokusy či výbušný laboratorní příběh? Okolo sídla firmy je natřené vše napůl naším nátěrem kvůli kontrastu. Při vývoji jsme ošetřili červenou střechu porostlou mechem. Získala tak silně bílý podtón. Lidé si mysleli, že jsme se zbláznili – natírat střechu nabílo. Po několika měsících podtón zmizel a střecha je teď dokonale čistá a červená.

Věděli jste už od začátku přesně, co má výrobek umět? Věděli jsme, že pokud vše dobře zvládneme, přípravek bude účinně čistit vzduch od kouře a bakterií. Mnohé jsme ale objevili až posléze.

Vyvážíte nátěr do ciziny?
Ano. Do Polska, Španělska, Afriky a na Nový Zéland. Zájemci se hlásí z celého světa.

Může nátěr vyvolat alergii? A jak dlouho vydrží bez obnovy? Nátěr je bez zápachu a nevyvolává alergie, naopak odstraňuje je. Pokud má dostatek světla, samočistí se a nemusí se obnovovat. Funkci nanočističky poruší její překrytí vrstvou jiného materiálu, který zamezí přístupu ultrafialového záření.