Na trh míří první telefon Lumia, který ztratil název Nokia

Lumia 535, poprvé bez označení Nokia

Lumia 535, poprvé bez označení Nokia Zdroj: ctk

Softwarový gigant Microsoft představil první chytrý telefon z řady Lumia, který nebude mít v názvu značku Nokia. Nový přístroj Lumia 535 využívá operační systém Windows Phone 8.1 a jeho cena bez daně se bude pohybovat kolem 110 eur (zhruba 3000 korun). Firma se nyní podle agentury AP snaží pomocí levnějších telefonů zvýšit svůj podíl na světovém trhu. Do Česka by se měl nový model podle neoficiálních informací dostat v lednu.

Microsoft uvedl, že nový telefon s úhlopříčkou pět palců (téměř 13 centimetrů) vstoupí na trh již tento měsíc, Podle tiskové zprávy společnosti zamíří nejprve na klíčové trh, do Česka až příští rok.

Microsoft v dubnu dokončil převzetí divize pro výroby mobilů od finské společnosti Nokia za 5,44 miliardy eur (přes 150 miliard korun).

V říjnu pak oznámil, že se rozhodl přestat značku Nokia v názvech telefonů Lumia používat.

Microsoft může značku Nokia využívat deset let

Změna názvu přichází navzdory tomu, že Microsoft získal v rámci transakce právo používat v příštích deseti letech značku Nokia pro mobilní produkty. Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě.

Z první příčky ji však předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.