Na Vinohradech ochutnáte pýchu Vietnamu: polévku Pho Bo

Polévka Pho Bo

Polévka Pho Bo Zdroj: Pho Vietnam

Vietnamská kuchyně byla v Praze, přes výraznou přítomnost silné vietnamské komunity, dlouho naprosto neznámým pojmem. A to byla obrovská škoda, neboť autentická vietnamská kuchyně je nejen velmi pestrá, ale i mimořádně chutná a již řadu let se spousta gurmánsky laděných cestovatelů vydává do Vietnamu hlavně za jídlem.

Milovníci vietnamských lahůdek proto museli zamířit především do „vietnamské“ tržnice Sapa, kde je možné ochutnat řadu vyhlášených specialit, ale to mělo několik nevýhod: jednak je to trochu z ruky a za druhé zde – pokud jste tu poprvé – potřebujete vietnamského průvodce.

Vinohrady

Naštěstí nedávno dorazily vietnamské speciality také do centra města, kam je přinesly dvě odvážné vietnamské studentky, které si otevřely malé bistro na náměstí Jiřího z Poděbrad. A brzy s ním slavily velký úspěch, neboť i když prostředí bistra není zdaleka ideální, kulinární nabídka je zde mimořádná a nabízí největší a nejznámější klenoty vietnamské kuchyně. A tak se malé bistro Pho Vietnam stalo na gurmánské mapě metropole významnou a nezanedbatelnou zastávkou pro všechny, kdo rádi experimentují.

Královská polévka

Pokud sem přijdete poprvé, určitě musíte vyzkoušet národní pokrm celého Vietnamu Pho Bo. Jde o silný, nádherně voňavý hovězí vývar doplněný masem, nudlemi, zeleninou a bylinkami, který je současně mimořádně lahodný a díky bylinkám chuťově velmi výrazný. Polévka Pho Bo je navíc neskutečný životabudič a dá vám pořádnou dávku energie. Ostatně v Saigonu jsme často vídávali rekreační běžce, kteří se po hodině v parku zašli osvěžit právě pomocí Pho Bo.

Polévka Pho BoPolévka Pho Bo | Pho VietnamNárodní vietnamský pokrm polévka Pho Bo

Navíc tato polévka, nabízená v mnoha pouličních stáncích, je ve Vietnamu velmi oblíbenou snídaní – jí se společně lžící (tekutina) a hůlkami (nudle). A pozor – je to jedna z mála polévek, která díky bylinkám doslova křupe. V Pho Vietnam se polévka podává v poněkud nepálivé verzi, ale můžete si ji dochutit chilli papričkami a citronem.

Druhým pilířem vietnamské kuchyně jsou svěží rýžové závitky, které se podávají nesmažené. Příprava je relativně jednoduchá, neboť se do rýžového papíru zabalí směs masa (mohou to být krevety, kuřecí či hovězí) se zeleninou, nudlemi a opět čerstvými bylinkami. Ve vietnamských restauracích vám často přinesou všechny ingredience na talíři s tím, že si závitky balíte sami. V Pho Vietnam jsou už zabalené a můžete vyzkoušet krevetové Nem Sai Gon či hovězí Nem Bo Cuon.

Vietnamský bramborák

Pochválit musíme i velké smažené rolky Nem Ran s hovězím, které jsou krásně křupavé a šťavnaté (nezapomeňte požádat o pálivou omáčku, do které se rolky namáčejí). Zajímavý je i „vietnamský bramborák“ Banh Tom, který se připravuje z brambor, mouky a celých, neloupaných krevet, nicméně v Hanoji na ulici jsme tuto tradiční pochoutku vyzkoušeli mnohokrát a vždy byla výrazně lepší než zde (možná je problém v kombinaci – příliš mnoho těsta na málo krevet).

Vietnamská kuchyněVietnamská kuchyně | Pho VietnamVietnamská kuchyně nabízí různá smažená masa se zeleninou a rýží nebo nudlemi

A pokud jsme u připravených věcí, můžete zkusit také vietnamské karbanátky Nem Lui, které jsou Čechům asi nejbližší. Teprve až ochutnáte všechny tyto pilíře vietnamské pouliční kuchyně, můžete začít ochutnávat další jídla, tedy nejrůznější smažená masa se zeleninou a rýží (nebo) nudlemi, případně vegetariánská jídla, kde je maso nahrazeno tofu.

A pokud vám nesedí atmosféra bistra, můžete si stejná jídla objednat i v kamenné restauraci, kterou si obě podnikavé Vietnamky nedávno otevřely v Anglické ulici. Ale atmosféře vietnamské ulice je bistro bližší.

Vietnamská kuchyněVietnamská kuchyně | Pho Vietnam

Kontakt: Pho Vietnam, Slavíkova 1657/1, Praha 2

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * *
prostředí * *
sociální zařízení chybí
ceny běžný standard
celkový výsledek * * *

hvězdička

plus – pravá vietnamská jídla, která vám představí základní pilíře této vyhlášené jihoasijské kuchyně
minus – prostředí bistra nechce a ani nemůže překonat poněkud chaotickou fastfoodovou atmosféru celého podniku

Z nabídky

Pho Bo (silný hovězí vývar s rýžovými nudlemi a hovězími plátky) 99 korun, vietnamský „bramborák“ Banh Tom 30 korun (kus), smažené závitky Nem Ran 20 korun (kus), nesmažené závitky s krevetami Nem Sai Gon 30 korun (kus), smažené hovězí maso s ananasem a rýží 119 korun.