Nad cyklistou Armstrongem stále visí Damoklův meč, ale sponzorům to nevadí

Lance Armstrong

Lance Armstrong Zdroj: Profimedia.cz

Americká cyklistická legenda Lance Armstrong už se nebude soudně bránit obviněním z užívání dopingu. Americká antidopingová agentura (USADA) nyní přišla s nabídkou, že kdyby Armstrong spolupracoval, nemusí přijít o všechny tituly z Tour de France, ale jen o dva – z let 2004 a 2005. I když jsou ve hře všechny cyklistovy cenné trofeje, přesto se dál může spolehnout na podporu sponzorů. Neutrpěla ani Armstrongova nadace Livestrong, která pomáhá bojovat proti rakovině.

Armstrong oznámil, že se již nechce u soudu bránit obviněním americké antidopingové agentury USADA. Ta tento krok považuje za doznání viny a chce anulovat všechny výsledky, kterých Armstrong dosáhl od roku 1998. Kromě toho uvalila na bývalého cyklistu doživotní zákaz startu ve všech soutěžích. USADA chce, aby Armstrong přišel o všech sedm titulů z Tour de France, nicméně odebrání těchto trofejí není v její kompetenci. To může učinit jen Mezinárodní cyklistická unie, která již oznámila, že si počká na podrobné vysvětlení od USADA.

Armstrongův krok vyvolal dva typy reakcí. Jedni považují jeho rozhodnutí za doznání viny, druzí vidí celý proces proti Američanovi jako nespravedlivý. Armstrongovi sponzoři každopádně zůstávají na jeho straně. Společnost Nike jako hlavní partner již oznámila, že v žádném případě nehodlá spolupráci s Armstrongem ukončit. Ani žádný jiný ze sponzorů zatím neoznámil, že by měl v úmyslu Armstronga opustit.

Velké podpoře se těší i jeho nadace Livestrong, která se zaměřuje na boj proti rakovině. Zatímco běžný průměr vybraných příspěvků je zhruba 3800 dolarů denně, v den, kdy Armstrong oznámil, že vzdává boj o své očištění, se na kontě nadace sešlo přes 70 tisíc dolarů. Právě nadaci se chce nyní Armstrong nejvíce věnovat. I proto, že se nesmí zúčastnit žádných závodů kromě amatérských.