Naděje pro nespavce: Sprej na spaní

Spánek ve spreji

Spánek ve spreji Zdroj: Sprayable sleep

Problémy všech nespavců, lidí se spánkovou poruchou a cestovatelů trpících takzvaným jet-lagem se nedávno rozhodla vyřešit startupová společnost Sprayable sleep. Jak už název napovídá, nabízí „spánek ve spreji“: hormon melatonin, který v lidském těle reguluje rytmus den-noc. Na croudfundingovém portálu Indiegogo veřejnost požádali o 15 tisíc dolarů na rozjetí širší výroby, za pouhé dva dny jim však nespavci už poslali téměř 170 tisíc dolarů.

Sprayable sleep prý stačí aplikovat zhruba hodinu před požadovaným okamžikem usnutí na krk v jednom či dvou stříknutích. Melatonin se následně pokožkou pomocí aminokyseliny známé jako tyrosin postupně vstřebává do těla i v průběhu spánku.

Právě mechanika dodání tohoto důležitého hormonu do těla je nicméně unikátní – stávající alternativu totiž představují pouze klasické prášky na spaní, které však lidské tělo (a hlavně játra) jednorázově tímto hormonem zahltí až třicetinásobnou běžnou dávkou.

„Nabízíme řešení nejen pro lidi, kteří často cestují napříč časovými pásmy, ale také pro lidi trpící chronickou nespavostí,“ vysvětlují v kampani zakladatelé firmy Deven Soni a jeho kolega Ben Yu. Ti s výrobky ve spreji již má dobrou zkušenost, loni stáli například za úspěšnou kampaní Sprayable Energy, která ve spreji nabídla dlouhotrvající povzbuzující účinky kofeinu. Firma je součástí inkubátoru při Stanfordské univerzitě, na jejíž půdě poslední dva roky vývoj obou produktů probíhal.

Do konce kampaně zbývá 28 dní a v nabídce například kromě doživotních slev na pravidelnou dodávku melatoninu ve spreji nabízí třeba i spací masku nebo speciální brýle blokující modré světlo, které je prý jedním z původců potíží při usínání.

Na Kickstarteru vzniká Vela One, nejrychlejší LED blesk na světě