Nahnilé ryby jako šampaňské. Švédsko brání svou specialitu

Surströmming servírují i vybrané stockholmské restaurace

Surströmming servírují i vybrané stockholmské restaurace Zdroj: profimedia.cz

Švédsko se pokusí pozvednout zkvašeného herinka na úroveň dalších unikátních evropských kulinářskách specialit. "Jedno z nejextrémnějších jídel na světě", jak jej označují místní restauratéři, chce nyní získat evropské chráněné označení původu, píše deník Wall Street Journal.

V malém městě Alfta tři hodiny cesty od Stockholmu se sešlo na 1300 místních na festivalu, který tuto pochoutku oslavuje. „Smrdí,“ připouští i hlavní organizátorka akce Karin Boström Wiklund.

Výrobní proces místní speciality zápach více než vysvětluje. Syrové ryby ulovené na jaře v Botnickém zálivu se naloží do barelu se solným roztokem, který zabrání tomu, aby zcela shnily. V sudu ryby přibližně měsíc kvasí. Poté se pochoutka stěhuje do plechovek, kde kvašení pokračuje. Někdy může dokonce dojít k jejich výbuchu.

Za umění či dokonce vědu považují místní otevírání takto natlakované plechovky. Někteří tlak nejprve uvolní proražením malé díry. Jiní tvrdí, že nejlepší je plechovku otevřít pod vodou, čímž se vyhnou první vlně silného zápachu, která se po otevření uvolní. Další ji právě kvůli tomu otevírají pod širým nebem.

Čtěte také:

V Rusku se prodával falešný žatecký chmel

Premiant Švédsko: daří se mu i přes krizi eurozóny

Během posledních let získal surströmming mocného nepřítele. Evropská unie již několik let tvrdí, že švédská specialita je toxická, a hrozí jejím zákazem. Stockholmu se nejprve na léta 2002 až 2011 podařilo získat dočasnou výjimku. EU poté surströmmingu udělila trvalou výjimku s tím, že Švédsko bude konzumenty informovat o nebezpečnosti tohoto rybího pokrmu.

Karin Boström Wiklund s tvrzením evropských expertů, že surströmming může ublížit zvláště těhotným ženám a dětem, nesouhlasí. „Člověk by musel sníst tisíce zkvašených herinků, aby to bylo nebezpečné,“ prohlašuje. Ani ostatní Švédové se zřejmě neobávají. Podle Connyho Rotha z organizace šířící popularitu surströmmingu počet konzumentů pochoutky každoročně roste, letos by se prý mělo prodat 700 tisíc plechovek.

Otevírání surströmmingu je náročnou procedurouOtevírání surströmmingu je náročnou procedurou | wikimedia.orgOtevírání surströmmingu je náročnou procedurou

Poté, co se příznivcům surströmmingu podařilo zajistit legální budoucnost pokrmu, chtějí mu na půdě Evropské unie dodat na vážnosti a získat pro něj stejný státu, jakým se pyšní například šampaňské či parmezán.

Žádost o udělení evropské známky původu chtějí členové občanského sdružené Švédská akademie kvašeného herinka podat na podzim. Pokud ji získají, surströmming se v budoucnu bude moci vyrábět je ve Švédsku.

Navzdory rostoucí popularitě je ale surströmming stále společenským outsiderem. Místní aerolinky například zakazují cestujícím převážet jej ve svých zavazadlech pod pokutou dosahující v přepočtu téměř milionu korun, pokud plechovka na palubě letadla vybuchne.