Náhodou jel kolem. Tak zachránil život

Život muži postřelenému u horního nádraží pomáhal zachránit hasič ze Staré Role.

Původně jel Pavel Hasil do Staré Role. Služebně. Náplň jeho pracovního dne se však rázem změnila. Kousek od horního nádraží, nedaleko Ostrovského mostu, mu zkřížil cestu neznámý mladík. „Leží tam probodnutý nebo postřelený muž,“ vysvětloval překotně vyděšený student, sotva zastavil první projíždějící auto. Mladík ještě stopnutému řidiči odpověděl, že právě zavolal záchranku, policisty už ale mobilem přivolal duchem přítomný Pavel Hasil.
Bylo krátce po poledni, když za lampou nedaleko schodiště poklekl k šestapadesátiletému muži. Ležel na zemi. „Zeptal jsem se ho, co se stalo. V tu chvíli byl ještě při vědomí. Odpověděl mi, že našel igelitku a že když ji sebral, vyšla z ní rána. Ještě dodal, že je asi postřelený,“ popisuje Hasil kontakt s postřeleným mužem. Protože na místě už byla také paní z pečovatelského domu na Růžáku, společně otočili zraněného muže do stabilizované polohy. „Sanita přijela rychle, určitě do tří minut. Byl jsem rád, že jim to netrvalo dlouho,“ přiznává starorolský hasič. S kolegy v terénu už sice několika zraněným lidem pomohl, postřeleného člověka na ulici však viděl poprvé. Jak na místě zjistil, stopa po kulce vedla jen kousek od srdce.
Vážně zraněného muže transportoval vrtulník do Fakultní nemocnice v Plzni. „Snad to zvládne a všechno dobře dopadne. Ten chlap měl vlastně velké štěstí, že v téhle oblasti, kde se povalují bezdomovci a opilci, narazil na lidi, kteří se o něj zajímali,“ uzavírá Pavel Hasil. Jak informovala policejní mluvčí Andrea Pomichalová, policie okolnosti případu prošetřuje. Vzhledem ke zjištěným skutečnostem považuje za nejpravděpobnější, že se muž skutečně postřelil sám. V době naší uzávěrky byl již po operaci a ležel na ARO.