Natland prodal fotbalový stadion v Edenu

Eden, Slavia

Eden, Slavia

Investiční skupina Natland Group prodala svůj osmdesátiprocentní podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím společnosti E Side Property vlastní multifunkční arénu v pražském Edenu. Novým vlastníkem se stala společnost Kingwater Holdings Limited vlastněná Václavem Slavíčkem. Cenu transakce společnosti neuvedly.

„Prvotní stimul je to, že cítím šanci na výnos, i když je to poměrně riziková záležitost. Druhak jsem fanda Slavie, to nepopírám,“ řekl na tiskové konferenci Slavíček. „Provoz stadionu poběží dál, jak jsou všichni zvyklí. Nepřestane se hrát fotbal, platí všechny domluvené akce,“ uvedl.

Natland Group získala majoritní podíl v této společnosti v rámci širšího vyrovnání s Vladimírem Kroužeckým loni na podzim. Kroužecký vlastní nadále dvacetiprocentní podíl. Skupina přivedla nový management, který nasmlouval mimo jiné čtyři koncerty předních interpretů (Metallica, Bruce Springsteen, Red Hot Chili Peppers a Coldplay) a další akce (XV. Všesokolský slet a další). Zároveň restrukturalizovala firmu včetně rekonstrukce účetnictví a přecenění aktiv v souladu s doporučením auditora (BDO) a dalších poradců.

„Mám zájem pokračovat v restrukturalizaci firmy. Vstoupím ihned do jednání s věřiteli společnosti E Side Property a budu s nimi hledat férové vypořádání jejich pohledávek,“ řekl Slavíček. Podle spekulací se dluhy pohybují v řádech stovek milionů korun, jedním z věřitelů jsou také dvě pražské části.

„Věřím, že jsem schopen zabránit tomu, aby došlo k insolvenci. V minulosti jsem se věnoval restrukturalizacím, chci využít zkušeností. Věřím, že stadion je schopen vynášet dvacet až třicet milionů korun ročně,“ řekl Slavíček.

Tomáš Raška: Natland může investovat další miliardu korun

Podle informací Hospodářských novin koupil Slavíček stadion pro svého klienta Karla Pražáka, který má blízko ke společnosti PPF Petra Kellnera. To však PPF i Slavíček důrazně popřeli. „Absolutně vylučuji, že by za mnou někdo stál. Pana Pražáka ani neznám,“ uvedl Slavíček.

Slavíček získal nejen vršovickou arénu, kde hraje svá domácí utkání Slavia. Součástí komplexu je více než 3500 čtverečních metrů nebytových a bytových prostor, obchodní plochy a restaurace. Společnost Eden Sport Investments zároveň provozuje další služby jako catering, marketing nebo prodej vstupenek.

Natland loni na jaře před krachem zadluženou Slavii. Skupina se výrazně podílela na úhradě přibližně stomilionového dluhu klubu vůči britské firmě ENIC a nějaký čas byla i majitelem Slavie. Na začátku srpna prodal Natland svůj sedmdesátiprocentní podíl bývalému ministrovi dopravy .