Nebezpečných aplikací pro Android je už deset milionů

Centrála Googlu (ilustrační foto)

Centrála Googlu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: romanboed via Flickr

Počet aplikací pro Android, které by mohly poškodit váš mobilní telefon, překročil hranici deseti milionů. Tvrdí to alespoň ruský výrobce antivirů, společnost Kaspersky Lab.

Ruská společnost ke konci ledna 2014 identifikovala na 200 tisíc jedinečných vzorků mobilního malwaru. To je o 34 procent víc než v listopadu, kdy odhalila 148 tisíc vzorků.

Primárním cílem kybernetických zločinců zůstává i nadále Android. V lednu počet škodlivých aplikací pro tuto platformu překročil hranici deseti milionů.

Deset let s mobilním malwarem
Malware pro mobilní telefony je tu s námi již deset let. Právě začátkem roku 2004 byl detekován a zaznamenán výskyt první takovéto mobilní hrozby – jednalo se tehdy o červa napsaného pro operační systémy SymbOS, Symbian a EPOC32. Od té doby prodělal mobilní malware obrovský vývoj a akceleraci produkce.

Původ malwaru? Z neoficiálních obchodů a z Ruska

Ke konci ledna 2014 nabízel oficiální obchod Google Play přes 1 100 000 aplikací. Neoficiální obchody jich prodávají daleko víc – a jsou mnohem pravděpodobněji zdrojem škodlivého malwaru.

Malware ve většině případů cílí na finanční údaje uživatelů. To je případ třeba mobilní verze trojského koně Carberp původem z Ruska, který krade informace uživatelů ve chvíli, kdy je odesílají na bankovní server. Dle Kaspersky Lab většina škodlivého softwaru pro Android v současnosti vzniká v Rusku.